ŽESTOKA REAKCIJA SINDIKATA! Bijesni zbog načina na koji se pokušava uvesti novost u škole: ‘Neprihatljivo je i štetno’

Učenici osnovne škole, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo eksperimentalni program “Osnovna škola kao cjelodnevna škola”, koji bi se u sljedeće četiri godine provodio u 50 škola, oglasio se Sindikat Preporod.

Kažu kako sveobuhvatne promjene odgojno-obrazovnog procesa, koje se najavljuju od rujna, nalažu da se u donošenje odluke uključe učitelji, ali i svi ostali radnici škola, s obzirom na to da se promjene  odnose na veće satnice pojedinih predmeta i povećanja učiteljske norme, promjene organizacije nastavnog dana i značajno dužeg boravka na radnom mjestu, do povećanog opsega poslova i najavljene povišice plaća.

“Neprihvatljivo je i štetno rješenje prema kojem će samo ravnatelji, školski odbori i osnivači odlučivati o prijavi škole na natječaj. Kako će se promjene odraziti na sve aspekte rada i života onih koji u školama rade, te kako je predviđeno vrijeme trajanja eksperimenta 4 godine, ishod eksperimenta će u najvećoj mjeri ovisiti o njegovoj prihvaćenosti među onima koji će ga izravno provoditi. Ignoriranje učiteljskih stavova o promjenama svakako će se negativno odraziti na provedbu važnog eksperimenta”, ističu u sindikatu Preporod.

Sindikat Preporod poziva vlast da u proceduru prijave budu uključena učiteljska vijeća i radničko vijeće ili skup radnika. Nakon izjašnjavanja, a čemu treba prethoditi potpuna informiranost sviju o najvažnijim detaljima promjena, eksperimentalni projekt cjelodnevne nastave moći će se provesti.

“Ukoliko ovaj zahtjev ne bi bio prihvaćen, odnosno ako se ustraje na predloženom rješenju, Sindikat Preporod će preispitati svoju dosadašnju podršku najavljenim promjenama, naročito stoga što je u Nacionalnom planu razvoja sustava obrazovanja za razdoblje od 2021. do 2027. godine dogovoreno da će sama konkretna operacionalizacija rješenja biti definirana u uskoj suradnji sa svim relevantnim dionicima sustava odgoja i obrazovanja te predstavnicima sindikata u istom tom sustavu, a što je već u ovom konkretnom slučaju izostalo. Na odgovornima je, a ponajprije na ministru Radovanu Fuchsu, da se natječajni postupci provedu transparentno, uz maksimalno uvažavanje mišljenja učitelja i radnika. Samo će se tako, u doglednoj budućnosti, stvarno provesti promjene u radu osnovnoškolskih ustanova”, upozoravaju iz sindikata Preporod.


Komentari