ŽENE ZA ŽENE: Oboljelima od raka dojke pomažu u održavanju kućanstva

Foto: Nismo same Facebook

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u Hrvatskoj. Brojne žene prolaze kroz dugotrajnu i mukotrpnu borbu za zdravlje, a za to vrijeme moraju se nositi i s drugim izazovima, kao što je održavanje domaćinstva. Kako bi im olakšali, udruga Nismo same i Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna pokrenuli su jedinstveni projekt zapošljavanja gerontodomaćica koje pomažu oboljelima.

Kad je bio zagrebački potres, shvatila sam da nemam toliko šute po podu samo zato što je zapela u paučini koji su ispleli mreže po stropu. Eto, u takvom je stanju bio moj dom jer sam se u tom periodu nosila sa zahtjevnom terapijom. Trenutačno sam na drugoj jednako zahtjevnoj terapiji i jedva uspijem održavati podove.

Za veća čišćenja nemam energije, a u procesu liječenja uz podršku bližnjih i okolinu važno je da naš dom bude svjetlo i čisto mjesto u kojem ćemo se lakše nositi sa posljedicama terapije”, ispričala je Ljiljana Pranjić (53) za 24sata. Ljiljana se s dijagnozom raka dojke bori već 20 godina.

Projekt “Žene za žene” su udruge Nismo same i Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna ostvarile u suradnji s Gradom Zagrebom, a ukupna mu je vrijednost oko 1.4 milijuna kuna. Kao gerontodomaćice bit će zaposlene žene iz teško zapošljivih skupina, koje će završiti tečaj za gerontodomaćicu na Pučkom otvorenom učilištu. Osim kuhanja, čišćenja i odlaska u trgovinu, pratit će oboljele na terapije i preglede.

“Prije dvije i pol godine sam dobila dijagnozu raka dojke, bila sam na operaciji i nadam se da sam izliječena. Slučajno sam vidjela objavu udruga i baš sam se razveselila. Naime, ljudi nerijetko nisu svjesni da iako oboljeli imaju obitelj i prijatelje, oni imaju svoj život i poslove i ne mogu biti stalno na raspolaganju. Usto, ponekad ih ni ne želite opterećivati brigama oko liječenja.

Kako sam sve to sama prošla, najbolje ću ih razumjeti i pružiti im ono što trebaju. Ja nisam imala pomoć i znam koliko bi mi značilo samo da je netko došao i bio tu da sa mnom podijeli iskustvo. Želim da oboljele žene znaju da nisu same i da se imaju na koga osloniti“, ispričala je za 24sata jedna novopečena gerontodomaćica, Mirjana Matošević.


Komentari