‘ŽENE MI SE I DANAS JAVLJAJU’ Čavajda otkrila što je njezina priča promijenila za druge: ‘Nije bila upitna hrabrost, nego ljudskost’

Mirela Čavajda (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Povodom Dana Grada Zagreba, Mirela Čavajdi je odano veliko priznanje kako je i službeno proglašena Zagrepčankom godine.

‘NAGRADU POSVEĆUJEM SVOME GRGI, ZAUVIJEK ĆE ŽIVJETI U MOM SRCU’: Mirela Čavajda kroz suze održala govor, zaradila glasne ovacije!

Čavajda je nagradu primila nakon što je prošle godine otkrila da tijekom trudne da njezin sin ima terminalni tumor i prgovorila o načinu na koji ju je sustav tretirao jer joj u Hrvatskoj nitko nije htio napraviti završetak trudnoće.

“Hvala svima koji su mi dali podršku. Hvala Gradu Zagrebu na ovom priznanju, ali i svim udrugama i organizacijama koje su bile uz mene i svim građanima koji su me podržali. Hvala mojoj obitelji i prijateljima jer su oni bili moja najveća podrška. Nagradu bih posvetila svome sinu Grgi koji će u mom srcu živjeti vječno te svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošle kroz možda najteže trenutke u svojim životima. Neka odsada svima bude lakše. Hvala puno”, poručila je.

1 euro = 7,53450 kuna

Gradska vlast je pojasnila kako je Čavajda nagrađena zbog javnog istupa u trenucima donošenja najteže životne odluke, pobaciti dijete zbog zloćudnog tumora, a pritom je upozorila i na nedostupnost pobačaja u Hrvatskoj, koje zajamčeno zakonom kao pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti, a značenje njezina hrabrog postupka je mnogostruko. S jedne strane, ona je dala glas svim diskriminiranim ženama u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. S druge strane, njezin je potez mobilizirao cijelu državu u obrani prava žena na izbor”, objasnili su ranije iz Grada odluku da joj se dodijeli nagrada za Zagrepčanku godine.

Nakon primitka nagrade, Čavajda je rekla da je počašćena i da je lijepi osjećaj dobiti priznanje od grada. “Sretna sam i ponosna na Grad što je ovu temu prepoznao kao bitnu”, rekla je Čavajda navodeći kako je jako puno žena u istoj situaciji kao i ona.

“Bilo je jako puno žena koje su mi se javljale i kasnije i dan danas”, dodala je.

Na pitanje je li se situacija u Hrvatskoj popravila nakon njenog slučaja, Čavajda je navela kako se u Hrvatskoj prekid trudnoće i dalje ne može obaviti u 22. tjednu, ali novitet je da se sada može prekinuti sve do 12. tjedna trudnoće. “Možete tražiti povrat troškova liječenja izvana. Ja sam konkretno bila u Sloveniji i naš zdravstveni sustav je dužan vratiti novac”, objasnila je Čavajda.

Tema prekida njene trudnoće, kaže, “friška je i jako bolna”. Kaže da da bi vjerojatno imala snage sve to ponoviti da je potrebno. “U tom trenutku nije bio upitan osjećaj hrabrosti, nego osjećaj ljudskosti, neki glas koji mi je instinktivno govorio da se to treba iznijeti van”, zaključila je Čavajda.

Podsjetimo, Gradska skupština je ranije izglasala da se Mirelu Čavajdu proglasi Zagrepčankom godine, ali u tom procesu je oporba glasno kritizirala odluku.

”Toliko je žena u Zagrebu koje su se u protekloj godini istakle u humanitarnim akcijama da moramo postaviti pitanje zašto je baš Mirela Čavajda predložena za nagradu? Njoj treba izraziti sućut zbog onoga što joj se dogodilo. Nažalost, nije jedina. Toga u praksi ima. A ne od ovoga raditi cirkus i busati se u prsa tko želi više ljudskih prava servirati u javnost. Ne možete i nije normalno da mu servirate”, rekao je ranije predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman navodeći da se od svega, kako tvrdi, radi “politički cirkus”.

“Mirela Čavajda zaslužuje podršku i priznanje za sav medijski i politički teret koji je doživjela u ovoj teškoj situaciji i teškom medicinskom problemu, to je bio težak etički problem i moralni problem. A to je bio najteži problem Mireli Čavajdi, a ne svima vama koji ste oko toga toliko moralizirali i skupljali jeftine političke bodove. Ja niti jednom rečenicom, a zvali su me novinari, taj slučaj nisam htio komentirati”, dodao je Herman.


Komentari