Ako želite priznavanje prava za koje Porezna ne zna, morate predati zahtjev do ovog datuma

FOTO: HRT

Porezna uprava (PU) i ove će godine za sve građane provesti godišnji obračun poreza na dohodak na temelju podataka s kojima raspolaže, a one koji žele priznavanje prava koja nisu poznata PU izvješćuje da to mogu učiniti odgovarajućim obrascem putem portala ePorezna.

Kako se ističe u priopćenju, korištenjem ePorezne obveznici mogu ostvarivati svoja prava ili izvršavati obveze od kuće bez dolaska u PU te bez plaćanja upravnih pristojbi. Pristup portalu je jednostavan, dovoljno je posjedovati obični bankovni token i prijaviti se na ePoreznu putem osobnog računala.

Iz PU podsjećaju da će i ove godine za sve građane izvršiti godišnji obračun poreza na dohodak na temelju podataka s kojima raspolaže. No, ističu da ako građani žele da im se kroz godišnji obračun priznaju određena prava koja nisu poznata Poreznoj upravi – primjerice ako se traži priznavanje dodatnih uzdržavanih članova ili priznavanje invalidnosti ili boravka na potpomognutom području ili području grada Vukovara, to mogu dojaviti podnošenjem ZPP-DOH Obrasca.

Od početka ove godine podnošenje tog obrasca omogućeno putem ePorezne, navode iz PU te napominju da građani jedino trebaju voditi računa da je rok za predaju navedenog obrasca najkasnije do 28. veljače tekuće godine.

Više od 170 tisuća korisnika ePorezne

“Ukoliko porezni obveznici koji koriste institut posebnog postupka žele iskoristiti zakonom propisana prava, npr. utvrđivanje prava na umanjenje oporezivog dohotka i/ili uvećanje osobnog odbitka, tada mogu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu putem e-porezne ili u nadležnoj ispostavi Porezne uprave dostaviti takve dodatne podatke kojima Porezna uprava nije raspolagala putem Obrasca ZPP-DOH za priznavanjem prava u posebnom postupku”, ističe ravnatelj PU Zdravko Zrinušić.

Porezna uprava će nakon zaprimanja zahtjeva provesti postupak provjere utvrđivanja opravdanosti zahtjeva te ovisno o navedenom provesti postupak utvrđivanja godišnje obveze poreza na dohodak. Podsjećaju i da građani Poreznoj upravi podatke mogu dostaviti i oni obveznici koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu te porezni obveznici nasljednici koji su u obvezi podnošenja godišnje porezne prijave u ime umrle osobe.

Usluge ePorezne trenutno koristi 174.765 jedinstvenih korisnika koji su do 1. veljače ostvarili 1.028.950 prijava, navodi se u priopćenju.

(Hina)


Komentari