ŽELITE LI SE ZAPOSLITI U ČISTOĆI? Saznali smo koliko iznosi plaća komunalnog radnika, a koliko vozača

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Direktor zagrebačke Čistoće, Davor Vić, krajem lipnja se požalio da im nedostaje radnika. Rekao je da su to ljudi koji odvoze otpad, čiste ulice, paze parking, sade cvijeće.

Čistoći smo poslali upit u kojem smo ih zamolili da nam odgovore ima li djelatnika koji rade preko agencije te je li istina da nemaju plaćene putne troškove. Također nas je zanimalo koliko bi iznosila plaća za komunalnog radnika sa završenom srednjom školom bez radnog iskustva.

“Ustupljenim radnicima ne plaćaju se troškovi prijevoza na posao i s posla. Sukladno čl. 46. St. 5. Zakona o radu, ugovorena plaća i drugi uvjeti rada ustupljenog radnika ne smiju biti utvrđeni u iznosu manjem, odnosno nepovoljnijem od plaće, odnosno drugih uvjeta rada radnika zaposlenog kod korisnika na istim poslovima, koje bi ustupljeni radnik ostvario da je sklopio ugovor o radu s korisnikom”, odgovorili su iz Holdinga.

Općenito

“Budući da se naknada troškova prijevoza na posao i s posla ne smatra niti plaćom, niti drugim uvjetima rada u smislu Zakona o radu, ustupljeni radnici ne primaju naknadu troškova prijevoza. Plaće ovise o koeficijentu složenosti poslova i ostalim specifičnim uvjetima za pojedino radno mjesto te ne možemo navoditi koji su to konkretniji iznosi”, zaključili su iz Zagrebačkog holdinga.

Ponovno smo Holdingu poslali upit, da nam u ime javnog interesa predstave barem jedan primjer plaće sa specifičnim uvjetima za pojedino radno mjesto te specifičnim koeficijentom složenosti poslova.

Precizan odgovor

Iz Holdinga su ovaj put preciznije odgovorili. Otkrili su da mjesečna bruto plaća komunalnog radnika koji nema prethodnog radnog staža, koji ima prebivalište u Zagrebu i nema uzdržavanih članova obitelji iznosi 6.203 kune, a neto mjesečna plaća s uključenim prijevozom i dodatkom za topli obrok iznosi 5.512 kn.

Mjesečna bruto plaća vozača koji nema prethodnog radnog staža, koji ima prebivalište u Zagrebu i nema uzdržavanih članova obitelji iznosi 7.610 kuna, a neto mjesečna plaća s uključenim prijevozom i dodatkom za topli obrok iznosi 6.372 kn.

“Ukoliko radnik ima članove obitelji koje uzdržava, neto plaća je veća zbog većeg osobnog odbitka. Također, plaća se uvećava za dodatak za ukupni radni staž, ako je radnik radio kod drugih poslodavaca. Svi radnici Zagrebačkog holdinga, na temelju važećeg Kolektivnog ugovora imaju pravo i na godišnju nagradu u neto iznosu od 5.000 kn, regres 1.250 kn, božićnicu 1.250 kn, uskrsnicu od 600 kn te dar djetetu 600 kn”, odgovorili su iz Holdinga.


Komentari