Želite li kontracepcijske pilule? Nemate sreće jer se ljekarnik može pozvati na priziv savjesti

FOTO: Pixabay

Prošlog tjedna djelatnica zagrebačke ljekarne Čelina na adresi Dobri dol 49 na Jordanovcu odbila je djevojci koja je imala recept izdati kontracepcijske pilule.

Farmaceutkinja se pritom pozvala na priziv savjesti. Novinarka Indexa otišla je u istu ljekarnu kupiti pilulu za dan poslije (hitni kontraceptiv koji se koristi u situacijama puknutog kondoma, prekinutog odnosa, zaboravljenih tableta) i djelatnica ljekarne nam je istu uredno dala uz upute kako je uzeti.

Pacijentica od prošlog tjedna nije bila te sreće jer je ostala bez pilula na koje ima pravo, a kako doznajemo od predsjednice Hrvatske ljekarničke komore, Ane Soldo, njihovo će Povjerenstvo ovog ili početkom idućeg tjedna odlučiti što će biti s farmaceutkinjom koja je odbila izdati pilule.

“Što će biti s kolegicom, ne znam. Mi smo zaprimili pritužbu pacijentice, kontaktirali smo kolegicu, vlasnicu ljekarne i pacijenticu i kad smo prikupili sve, onda smo pokrenuli naše neovisno Povjerenstvo za etiku i deontologiju. Ono će se sastati ovaj ili početkom idućeg tjedna i donijeti odluku. Budući da su u Povjerenstvu ljudi iz cijele Hrvatske, nemam još točan termin kad će biti sjednica Povjerenstva”, rekla je Ana Soldo.

Kaže kako Povjerenstvo magistri farmacije koja nije izdala pilule može izdati upozorenje kao najblažu kaznu ili pak opomenu, dok je najgora kazna oduzimanje licence, no to je, objašnjava, samo za slučaj da je usmrtila pacijenta ili da se dogodio neki, kaže, težak slučaj.

“Ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti, to je stavljeno u naš ustav i taj dio ne možemo osporiti kolegici, no u naš kodeks smo stavili naputak za kolegice i kolege koje imaju priziv savjesti te naputak za poslodavce (vlasnike ljekarni), a koji bi mogli s tim imati organizacijskih problema, a sve kako bi znali svoje obaveze. Vlasnici ljekarne bi morali osigurati osobu u smjeni koja neće imati priziv savjesti. Izdavanje takvih lijekova mora se osigurati na jedan drugi način, a jedini način je da u toj smjeni kad radi kolegica bude prisutan još jedan magistar farmacije. Ta ljekarna ima više farmaceuta, ali kolegica koja radi s njom je taj dan otišla na bolovanje”, rekla je Soldo.

Navodi kako oni u Hrvatskoj ljekarničkoj komori nemaju evidenciju o tome koliko farmaceuta ima priziv savjesti. No, na web su zato stavili naputak kako postupati u slučaju priziva savjesti.

U naputku između ostalog stoji kako osoba koja ne izda kontracepcijske pilule mora preusmjeriti pacijenta drugom davatelju usluga u vremenu u kojem neće biti ugroženost djelovanja kontracepcije. Farmaceut također treba kontaktirati drugu ljekarnu, provjeriti njeno radno vrijeme, kao i informaciju postoji li tamo osoba koja je u mogućnosti obaviti ljekarničku skrb te raspoloživost potrebnih preparata.


Komentari