ŽELITE IMATI SVOJU KUĆICU NA ADVENTU? Ništa od toga ako niste kum ili rođak

Čarolija Adventa ili pozamašne svote novaca?

Advent u Zagrebu već nam kuca na vrata, a s njime i viša turistička posjećenost metropole. Mirisi fritula, kobasica i kuhanog vina uskoro će zapahnuti grad, a adventsko raspoloženje mamit će osmijeh na lice i najvećim mrgudima.

No, s adventskom čarolijom isprepliće se i čarolija velikih količina novaca koje se “okreću” na ovom atraktivnom događaju. Svoju kućicu na Adventu svatko želi imati.

Dobiti kućicu- nemoguća misija?

Kako tvrdi jedan od dugovječnijih zagrebačkih ugostitelja- tu kućicu je gotovo nemoguće dobiti. Pokušavao je u više navrata, kaže, a model najma uvijek je isti.

“Pokušavao sam u više navrata, ali ništa. Ove godine mi je bio zadnji pokušaj. Izgleda da je unaprijed dogovoreno kome ide koja lokacija i po kojoj cijeni.”, kazao nam je ovaj ugostitelj moleći za anonimnost.

Najam kućica vrši se po principu da firme na natječaju dobiju zatražene lokacije u svoju organizaciju, kao i štandove, po cijeni od 35kn/m2 dan za ugostiteljske štandove, a za suvenire 20kn/m2. Nakon unajmljenih štandova, firme su u mogućnosti štandove iznajmljivati dalje po znatno višim cijenama, što i rade.

Podsjetimo, još prošle godine medijima je kružila informacija da su organizatori ugostiteljske štandove dijelili sebi, rođacima i kumovima. Prema podacima koje smo dobili iz Gradske uprave, ista lica i ove godine su dobila iste, odnosno najatraktivnije lokacije.

I ove godine ista imena

Zrinjevac i Tomislavac, već tradicionalno pripadaju Turističkoj zajednici Grada Zagreba koja i organizira adventska događanja na ovim lokacijama.

Tomićeva i Kurlčeva pripale su već poznatoj firmi Kokoš ili jaje d.o.o koja ovu lokaciju drži već godinama. Naime, jedan od osnivača ove firme, Roman Pokos, ujedno je i idejni začetnik Fuliranja. No, ono što je zanimljivo jesu ostala imena koja se kriju iza imena ove firme. Kao jedan od vlasnika u medijima se u ožujku 2014. spominjao Damjan Ljuština, a danas možemo vidjeti, uz Pokosa, imena Ane Bat, direktorice i prokuristice  Ivne Franić Ljuština.

Zanimljivo je da je Damjan Ljuština sin Bandićeva dugogodišenjeg i izrazito bliskog suradnika Duška Ljuštine, a s Ivnom je nedavno stupio u brak. Vrijedi spomenuti da je Duško Ljuština član je zagrebačkoga Gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje, kulturu i šport. Dugogodišnja desna ruka Milana Bandića koji zna za sve Bandićeve poslove u gradu Zagrebu.

Također je zanimljiva slučajnost da je istoj firmi, u srpnju ove godine, dodjeljena  na korištenje javna površina na lokaciji Park Ribnjak u periodu od 23. lipnja do 10. srpnja ove godine u svrhu održavanja manifestacije Foodbalerka.

Trg bana Jelačića dijeliti će firma Plesnjak d.o.o,, odnosno kavana Johann Franck i Obrtnička komora Zagreb, kao i prošle godine, a ovdje treba spomenuti kako su obje firme na lanjskom Adventu svoje štandove dale u najam Josipu Katiću, osobi kojoj je Grad godinama dodjeljivao ugostiteljski štand pod šatorom na Trgu i to po smiješnoj cijeni. Protiv Katića je USKOK podigao optužnicu.

Bogovićeva i Gajeva dane su firmi Demo rebus d.o.o., koja je, kako se čini, jedino novo i “čisto” lice na ovom popisu.

Ukoliko ste do sada i imali u planu unajmiti kućicu na kojoj bi prodavali svoje proizvode tijekom Adventa, razmislite još jednom. Iza sjaja i blještavila ove bogate atrakcije, kriju se i ne baš tako sjajne igre začinjene “čudnim” vezama.

>>>SLUČAJNO ILI NE? Bandić gradsku parcelu dodjelio tvrtci članice obitelji svojega najbližeg suradnika

Komentari

Komentari

loading...