‘ŽELIM SE SVIMA ISPRIČATI’ Jelena Veljača progovorila o medijskom linču: ‘To nije dio ni uvjerenja ove inicijative’

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon tragične smrti malene Nikol koja je potresla cijelu Hrvatsku, niz sastanaka održao je u utorak ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović. U fokusu rasprava s nekoliko inicijativa, socijalnih radnika i psihologa bili su problemi socijalnog rada u praksi, kao i dugotrajan te kompliciran proces udomljavanja i posvajanje djece.

Nakon sastanka s predstavnicima Inicijative #SPASIME, glumica i aktivistkinja Jelena Veljača poručila je kako joj se čini da je u javnom prostoru nastala “atmosfera linča prema socijalnim radnicima, a to je sasvim drugačije od istine”.

“Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala i mikro dio te atmosfere, želim se ispričati, jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih osobnih.”

Navedeno je i kako je dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji, koji će biti dostupan nadležnim službama. Nadalje, u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Dogovoreno je da Ministarstvo naloži centrima za socijalnu skrb reviziju postupoaka u kojima je dijete izuzeto iz obitelji, ne bi li se vidjelo je li napravljeno sve što je trebalo, kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

Koji sat ranije Aladrović je za stol sjeo s predstavnicima inicijative “Moramo vam nešto reći”, Martom Divjak i Antonijom Skender.

Divjak je objasnila kako je inicijativa pokrenuta prije godinu i pol dana, kako bi se senzibilizirala javnost o problemu posvojenja i udomljavanja djece.

“Mi smo na sastanku s ministrom Aladrovićem i premijerom postavili devet točaka. Aladrović i Plenković su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tih devet točaka u roku tri tjedna i očekujemo da će se ministar o tome očitovati”, rekla je Divjak.

Jedan pod glavnih problema u sustavu, navodi Divjak, je proces udomljavanja.

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti”, istaknula je Divjak.

S predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan, Aladrović je ujutro razgovarao o mogućem poboljšanju cijelog sustava.

Jedan od najvećih problema, navodi Bogdan, nedostatak je socijalnih radnika.

“Radi se uvijek o tome da sustavi imaju ograničena sredstva i uvijek se gleda da se zaposli određeni minimum. No, očito je potrebno zaposliti dodatne ljudi”, rekla je.

Otkrila je i kako do danas nisu uočena veća odstupanja radnica koje su bile zadužene za nadzor djevojčice iz Nove Gradiške, a više će se znati krajem tjedna kada bi nalaz trebao biti gotov.

“Ne možete predvidjeti ponašanja ljudi. Možete primijeniti najsavršenije psihološke elemente, ali nitko od nas ne može biti konstantno s tim ljudima. U ime Hrvatske psihološke komore izražavam žaljenje, ali morate znati da takve situacije nije moguće predvidjeti”, poručila je pa dodala:

“Ljudi koji imaju problema, koji su alkoholičari, koji su nasilni prema djeci, često su bili žrtve nasilja. To sve može pridonijeti tragediji. Sustav je takav kakav je i svi se trebamo potruditi da ga poboljšamo i uskladimo s današnjim potrebama. Boljeg nemamo”, zaključila je Bogdan.


Komentari