Želi stati na kraj divljim deponijima: Mlada Zagrepčanka osmislila revolucionarnu kartu

FOTO: Čitateljica

Svaki tjedan nikne deponij jedan.

Ako s ičim Grad Zagreb muku muči to su divlja odlagališta glomaznog otpada. Ljudima se često ne da ići do reciklažnih dvorišta, a niti pogledati raspored odvoza glomaznog otpada, pa svoje perilice, kaučeve i ormare ostavljaju na livadama diljem grada.

Mlada Zagrepčanka Morana odlučila se uhvatiti u koštac s takvima i izradila je interaktivnu kartu na koju su upisane lokacije divljih odlagališta u Zagrebu.

“Projekt je u preliminarnoj fazi te je napravljena interaktivna karta s lokacijama ilegalnih odlagališta otpada i podacima o reciklažnim dvorištima. Za projekt sam koristila softver hrvatske tvrtke GIS Cloud.


Čini mi se da bi bilo korisno ako bi ste mogli s građanima podijeliti kartu ne bi li stekli bolji uvid u trenutno stanje. Također, ovo bi bila prilika i da se građani aktivnije uključe u brigu o okolišu.

Kartu, koja je upravo dovršena, možete pogledati ovdje.

U daljnjim fazama projekta, ideja je uključiti i građane kako bi pomoću svojih mobilnih uređaja mogli prijaviti ilegalno odlagalište otpada s pripadajućim podacima (GPS koordinate, slika, adresa..).

U ovom trenutku, nova odlagališta otpada građani mogu prijaviti preko [email protected]”, napisala nam je Morana.

>>> Zagrepčani livade pretvaraju u privatna smetlišta! Čistoća: ‘Radnici sve očiste, ali uskoro opet nikne hrpa smeća’

Komentari