ZELENO PRIZNANJE Dodijeljene nagrade Green Prix: Evo tko je najviše doprinio u klimatskim i okolišnim ciljevima održivog razvoja

Dobitnici nagrade (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Sinoć su na Greencajt festivalu dodijeljene Nacionalne nagrade za okoliš 2022.-Green Prix, a uručio ih je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručivši da će Ministarstvo i dalje podržavati sve napore radi poboljšanja zaštite okoliša i bioraznolikosti.

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje resorno ministarstvo u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Trostruka planetarna kriza 

Ministar Filipović tom je prigodom poručio da se nagrada dodjeljuje u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja koji se ove godine slavi na poseban način i to konferencijom u Stockholmu, 50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša.

Istaknuo je kako u idućih 10 godina trebaju biti godine akcije u rješavanju trostruke planetarne krize – klime, bioraznolikosti i onečišćenja, odnosno postizanja ciljeva održivog razvoja.

“Tranzicija, odnosno preobrazba prema drugačijim modelima upravljanja i djelovanja, drugačijim modelima proizvodnje i potrošnje nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. Međutim, ima onih u našem društvu koji svojim posebnim zalaganjem i svojom kreativnošću rade pozitivne promjene”, rekao je ministar Filipović.

Šest kategorija 

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom „Smanji račune, upali Sunce!“, a za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant – Ekološki lampion napravljen od negorivog papira, tvrtke Primax.

Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“, dok je u kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu osvojila Srednja škola „Ivo Padovan“ Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije – instalacija fotonaponske elektrane 10kwh na školu.

Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valamar RivieraE.ON Hrvatska.

Nagradu za Greenlidera 2022. godine osvojio je Mario Romulić, hrvatski „wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

Komentari