ZELENI ZAGREB? Tomašević je optimističan: ‘Do 2035. svi busevi bit će na struju ili vodik’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nalazi se u Glasgowu na klimatskoj konferenciji COP26 gdje je u razgovoru za N1 govorio o planovima za Zagreb.

“Mi imamo cilj da 2035. godine cijelu autobusnu flotu prebacimo na nula emisija. Bit će kombinacija ili električnih ili vodika, još se rade neke analize oko samog goriva, odnosno pogona na koji će biti autobusi. To je već usvojena obveza unutar grada Zagreba i na tome radimo. Moramo usporiti i ovaj trend, smanjenja putnika u javnom prijevozu, a povećanja automobila gdje obitelji imaju po dva, čak i tri automobila. Tu ne govorimo samo o klimatskim promjenama nego i lokalnom zagađenju” izjavio je gradonačelnik za N1.

Bolja budućnost za bicikliste

Komentirao je i kako će uskoro predstaviti proračun vezan za biciklističke magistrale, a u planu je i više parkinga za bicikle te da će trebati neko vrijeme da se transformira grad.

“Ljudi moraju vezati bicikle za ograde, što je zabranjeno. Biciklističku infrastrukturu moramo gledati cjelovito. Mislim da su jedno od rješenja dijeljene zone smirenog prometa, odnosno ceste koje koriste automobili i biciklisti”, otkrio je Tomašević.

Vodoopskrbna mreža

S obzirom da uslijed klimatskih promjena postoji opasnost od smanjenja dostupnosti pitke vode, gradonačelnik se osvrnuo na situaciju sa Selskom te je najavio velike investicije za vodoopskrbnu mrežu i mrežu odvodnje u sljedećih 10 godina.

“Ide se u zamjenu i u povećanje učinkovitosti, definitivno na smanjenje gubitaka, tu govorimo o 2 milijarde kuna investicija u sljedećih 8 do 9 godina. Mi to ne samo da moramo napraviti radi ekoloških razloga nego i financijskih jer jako puno gubimo na samo pumpanje vode u sustav gdje 50% te vode iscuri van. S druge strane bitne su i nove europske direktive koje će penalizirati sva vodoopskrbna poduzeća koja imaju tako velike gubitke” zaključio je.

Ukoliko ne dođe do smanjenja gubitka vode, plaćat će se vrlo velike kazne, koje bi prema navodima gradonačelnika mogle iznositi i do 100 milijuna kuna godišnje.

Javna rasvjeta

Osvrnuo se i na investiciju od 300 milijuna kuna, kroz koju će u suradnji s Regea agencijom rekonstruirati 40 posto javne rasvjete kako bi se povećala energetska učinkovitost i time se smanjio štetni utjecaj na klimu. Po tom će se pitanju održati javna nabava za privatne partnere po ESCO modelu te će se zamjena javne rasvjete u gradu Zagrebu financirati iz ušteda od troškova energije po ESCO modelu.

Sunčani krovovi

“Izdvojio bih sunčane krovove gdje smo isto tako, u suradnji s Regeom, dobili jednoglasnu potporu Gradske skupštine za instalaciju minimalno 50mW sunčanih panela u Zagrebu bilo na krovovima javnih, komercijalnih ili višestambenih zgrada. Ako znamo da je u cijeloj Hrvatskoj instalirano samo 150mW sve ove godine, a mi u ove četiri godine želimo minimalno 50mW, to je donekle ambiciozno, ali mislim da ćemo uspjeti” optimističan je Tomašević.

Više zelenila

Po pitanju mikroklime, planira se povećanje broja drveća u gradu, ali gradonačelnik ističe:

“Sve to treba svoje procedure javne nabave, promjene određenih odluka u Gradskoj skupštini da bi se krenulo na većoj razini s time. Ima to svoju zakonitost, no sve što smo obećali u svom programu, vezano za povećanje zelenih površina ćemo ostvariti.”


Komentari