ZELENI AKTIVISTI ISPRED HEP-A: ‘127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?’, evo na što upozoravaju

Prosvjed ispred HEP-a (Foto: Zelena akcija)

Aktivisti Zelene akcije ispred Hrvatske elektroprivrede (HEP) ovog su utorka zatražili zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina. Povodom toga, upozorili su da je HEP posljednje četiri godine HEP imao trošak 127 milijuna eura zbog emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz te elektrane.

Ispred zgrade HEP-a postavili su transparent s natpisom „127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“. S jedne su strane postavili maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim, a s druge strane solarni panel.

“Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju koja je dovoljna za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

“Za dodatnu usporedbu, da HEP taj novac redovno ulaže u čistu energiju, umjesto da mora plaćati rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti preko 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast”, dodao je.

Ivčić je također istaknuo da su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to su neisplative.

“HEP treba pripremiti plan zatvaranja termoelektrane Plomin 2 u idućih nekoliko godina. A tu energiju treba nadomjestiti onom iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz termoelektrane”, poručio je Ivčić.

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće svojih emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama na kojima se za njih trebaju nadmetati, upozoravaju iz Zelene akcije.

„Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će navedeni trošak za HEP ove godine biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura”, pojasnio je Ivčić i dodaje da po tome ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio samo ovogodišnje troškove svojih emisija.

“Uz ovakav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje ove termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine“, naglasio je Ivčić.

Aktivisti su još jednom istaknuli kako je od nevjerojatno visokog financijskog troška ove TE, još veći klimatski trošak.

“Ovog proljeća je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj u kojem se navodi kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su prethodno znanstvenici očekivali tek na kraju ovog stoljeća. Znanost je jasna. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena”, zaključio je Ivčić iz Zelene akcije.


Komentari