ZELENA TRANZICIJA Suradnja Zagreba i Kraljevine Danske: 40 posto javne rasvjete u gradu bit će pametna i ekološki efikasna

Potpisivanje pisma namjere i otvaranje izložbe Green Together (foto: Zagreb.hr)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević  s Veleposlanikom Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Oleom Frijs-Madsenom otvorio je izložbu Green together i potpisao Pismo namjere kao potporu intenziviranju suradnje na području zelene tranzicije, u sklopu obilježavanja 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske.

U pismu namjere partneri sudionici naglašavaju važnost konkretnog djelovanja i potvrđuju namjeru daljnje suradnje relevantnih danskih i hrvatskih subjekata kako bi se osigurali ključni ciljevi zelene tranzicije. Neki od ciljeva zelene tranzicije uključuju izgradnju još učinkovitijih i sigurnijih biciklističkih staza, ali i naprednija tehnološka rješenja, na primjer na područjima toplinarstva, vodovoda, gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti.

Potpisivanje pisma namjere i otvaranje izložbe Green Together (foto: Zagreb.hr)

“Zelena tranzicija je područje u kojem Zagreb i danski gradovi mogu surađivati i učiti jedni od drugih, a svrha ove izložbe je upravo osvrnuti se na to kako zajedno provoditi zelenu i klimatsku tranziciju koja je jedan od najvećih izazova za sve gradove u Europi i svijetu”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik je istaknuo kako je jedan od zelenih projekata na koji je ponosan projekt zamjene 40 posto javne rasvjete u Zagrebu s pametnom, ekološki efikasnom i modernom rasvjetom koja sprječava svjetlosno zagađenje i koristi puno manje električne energije. Dodao je kako, s obzirom na rast cijena energenata, ovo pitanje nije samo pitanje zaštite okoliša nego i dobrog upravljanja gradskim financijama.

Izložba Green together predstavlja teme održive energije, pametnih zelenih gradova pogodnih za život, vodne sigurnosti i cirkularne ekonomije, a u predvorju Gradske uprave moći će se razgledati do 26. svibnja 2022. Posebna zanimljivost ovog projekta su postamenti, točnije pedeset drvenih ploča na kojima će biti prikazani primjeri zelene tranzicije iz Danske i Hrvatske, a Zagreb će biti zastupljen sa sedam primjera projekata.

Komentari