ŽELE PROMJENITI TABLE S IMENIMA ULICA I TRGOVA: Razlog za ovaj prijedlog je sjajan

Zlatko Gašpar

Zagrebački Reformisti predlažu da table s imenima zagrebačkih ulica i trgova u zoni turističkih obilazaka budu osim na hrvatskom i na engleskom jeziku.Ovo stoji u njihovom priopćenju:

Odnedavno su u najstarijem dijelu Zagreba uz ploče s imenima ulica postavljene i one s pojašnjenjima značenja. Pohvalno je da, primjerice, možemo pročitati da je Krvavi most bio mjesto čestih sukoba građana Gradeca i Kaptola i da je Splavnica negdašnji naziv za odvodni kanal potoka Medveščaka. Kako je prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba najviše turista u Zagrebu iz Južne Koreje, Italije, Bugarske, SAD-a i Njemačke, a obzirom da ne poznaju hrvatski jezik u pismu – turističke table na hrvatskom jeziku za njih su beskorisne.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Zagreb je u prva 4 mjeseca 2016. godine posjetilo 233.000 gostiju koji su ostvarili 438.500 noćenja, što predstavlja porast od 8% u dolascima i 14% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.[/box]

Zagrebački Reformisti ukazuju na povoljnu činjenicu da će se i samom činjenicom članstva u Europskoj uniji taj broj turista kontinuirano povećavati, što bi trebala pratiti i turistička infrastruktura.

Žele ploče na engleskom jeziku

Zagreb je grad prebogate povijesti i imamo što ponuditi svojim inozemnim gostima. Strane turiste, posebice Talijane zacijelo bi interesirala činjenica da je Danteov praunuk Nicolo Alighieri živio u Zagrebu, tu se oženio i vodio poznatu ljekarnu na Gornjem gradu iznad Kamenitih vrata 1399. godine. No, ploča o tome samo je na hrvatskom jeziku.

Ispred spomenute ljekarne u gornjogradskoj „Kamenitoj vuliczi“ kako stoji na natpisu, nalazi se lanac s broda HMS Victory britanskog admirala Nelsona iz bitke kod Trafalgara. Nažalost, informaciju o ovoj prvorazrednoj povijesnoj i turističkoj atrakciji turisti ne mogu saznati, jer o tome ne postoji nikakva informativna tabla, pa stoga čak ni mnogi Zagrepčani za to ne znaju.

Reformisti predlažu da se u najkraćem mogućem roku table s informacijama o ulicama i trgovima u turističkoj zoni Zagreba umjesto samo na hrvatskom, zamijene s tablama na hrvatskom i na engleskom jeziku. Također, potrebno je na te table postaviti QR dvodimenzionalne bar kodove za skeniranje više informacija pametnim telefonima, ukoliko su table smještene na mjestima dovoljno pristupačnima da ih se može skenirati.

Zagreb je proglašen najboljom europskom adventskom destinacijom. Strani turisti znaju za naš grad, a na nama je da se potrudimo da što više saznaju i o našoj povijesti, zaključili su.


Komentari