Zdravstvo u doba korone: Odgađaju se operacije, kontroliraju se ulasci u ambulante…

. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

U bolnicama nikad dosta opreza – odgođene su sve nehitne operacije.

Osim ako nisu u besvjesnom stanju, trijaža čeka i pacijente, piše i istražuje RTL.

Telefonom, a onda preko prozora – bez ulazaka u obiteljsku ordinaciju.

”Možemo dati sve pohvale, doktoricu nazovemo na telefon, doktorica se javi, kažemo svoje probleme i ona to riješi”, govori Kruno Golubić iz Strmeca.

Način je to na koji funkcionira komunikacija s pacijentima ove obiteljske liječnice u doba korone.

“Sve one pacijente koji imaju blaže simptome respiratornog sustava, molimo da se jave telefonom i odlučujemo da li ćemo ih primiti ili ćemo im dati savjete telefonom i u slučaju potrebe, ako je potrebna epidemiološka analiza upućujemo dalje na testiranje”, pojasnila je Ines Balint, liječnica obiteljske medicine.

Nepokretnim pacijentima i dalje se odlazi doma, a vrata ordinacije otvorena su za hitne pacijente – kod kojih se primjerice sumnja na infarkt. Na teren će izaći i zagrebačka hitna, no nakon što nazovete 194 pitati će vas i za epidemiološku sliku odnosno jeste li zaraženi koronavirusom ili ste u izolaciji.

”Dnevno imamo oko 150 intervencija hitne medicinske pomoći, oko 350 sanitetskih prijevoza. To je gotovo identično kao prije COVID-a 19, osim toga moram napomenuti da uz taj posao imamo 70 80 intervencija dnevno vezano za sumnju na  COVID 19”, kazao je Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Oprezni su i u bolnicama, gdje su odgođene operacije koje nisu hitne. Osim ako nisu u besvjesnom stanju, trijaža čeka i pacijente, koji primjerice zbog loma moraju u zagrebačku Kliniku za traumatologiju.

”Mi rješavamo i dalje hitne pacijente, evo primjera radi u zadnja dva tjedna smo dosad obavili devedesetak operativnih zahvata. To su mahom oni koji padaju doma starija populacija, ozljede kukova i slično i oni koji padnu niz stepenice ili oni koji padnu kao što je noćas bila jedna pacijentica”, govori Dragan Đurđević, kirurg u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Na čišćenje zubnog kamenca pacijenti će morati pričekati, samoinicijativno u ordinacije ne mogu, već svoje stomatologe prvo moraju nazvati.

”Mi ćemo vas onda savjetovati ili izdati e-recept. Ako je urgentno stanje, što podrazumijeva nekakvo produljeno krvarenje traumu zuba, jaki otok i neizdrživa bol onda se upućuje na par punktova u Zagrebu gdje se može nakon trijaže pacijenta i mjerenja temperatura,uzimanja anamneze izvršiti postupak, naravno sa svom zaštitnom opremom”, objasnila je Dragana Pomper, stomatologinja.

Pozivi zabrinutih građana primaju se i u udruzi pacijenata.

”Imali smo par slučajeva, naročito jedan koji sam danas komunicirao s gospođom koja radi u trgovini, ima supruga s neuroblastomom četvrtog stadija i ne može dobiti bolovanje. Ona je za njega sad velika prijetnja s obzirom da je izložena, a on je imuno kompromitiran i zapravo bi to mogla biti velika opasnost za njega. Ne može dobiti bolovanje jer se smatra da je on pokretan i da ga ona ne treba njegovati”, kazao je Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

U udruzi strahuju i da će se zbog brojnih odgođenih pretraga mnogima bolest pogoršati,a kada koronavirus prođe, doći će novi problem – porast ionako velikih lista čekanja.


Komentari