ZDRAVLJE GA NIJE SLUŽILO: Evo s kojim se problemima gradonačelnik Bandić godinama borio

.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Najdugovječniji zagrebački gradonačelnik napustio je metropolu koju minutu nakon jedan sat. Milan Bandić preminuo je noćas od srčanog udara, nakon što je hitno prevezen u KB Sveti duh gdje su ga liječnici bezuspješno pokušali reanimirati i spasiti mu život.

No, nije bila tajna da je Bandić godinama imao problema sa zdravljem, nakon što je 2003. imao teški moždani udar.

Prije samo tri godine ugrađen mu je stent zbog srčanih problema, a u lipnju prošle godine pozlilo mu je zbog čega je hospitaliziran u KBC-u Zagreb.

Unatoč nedaćama, Bandić se nije prestao baviti politikom, čak i kada je imao plućnu emboliju i nekoliko kirurških zahvata. Uporno je Zagrepčanima ponavljao da “radi 16 sati dnevno 365 dana u godini”. To je trajalo dvadeset godina.

Pred nadolazeće lokalne izbore, operirao je glasnice nakon čega je potpuno izgubio glas. No, njegova karijera noćas je okončana.

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te žbukanju pročelja gradskih zgrada.

Po završetku osnovne škole upisao je 1971. gimnaziju u Grudama. Po ocjenama je bio osrednji učenik, vladanje mu je bilo uzorno. Isticao se u atletici. Nakon mature dobio je stipendiju od općine Grude. U lipnju 1974. Upisao se na Fakultet političkih znanosti. Studirao je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu.

Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu. Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica.

Prvi put za gradonačelnika izabran 2000. godine
Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke.

Prvi put je izabran za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika.

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini.

Njegov otac Jozo umro je s 58 godina. Odgajala ih je majka Blagica rođena Tomić. Uz pomoć njenog oca Ante, koji je imao dva konja i najviše zemlje u mjestu, uzgajali su duhan. Bio je ministrant u crkvi.

Protiv njega je podneseno oko 250 kaznenih prijava. Osim kritika dobivao je i pohvale zbog izgradnje cesta, škola, uređenja Bundeka, izdvajanja za kulturu koja su visoka u odnosu na druge gradove. U dobrim je odnosima bio s predstavnicima Katoličke crkve. Izdvajao je iz gradske blagajne za obnovu kuća povratnicima u Bosansku Posavinu. Često je pokušavao govoriti kajkavskim narječjem. Sa suprugom Vesnom, koju je upoznao na plesu u Studentskom centru, ima kćer Ana Mariju. Živjeli su u velikom stanu blizu središta Zagreba.

Komentari