ZBOGOM SKELAMA U OKTOGONU: Popularni prolaz napokon je obnovljen, kasnili su samo 3,5 godine

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Radovi na renoviranju staklenih podnih prizmi te sanacija ostakljenog krova i kupole Oktogona koji povezuje Cvjetni trg i Ilicu, s više od tri godine kašnjenja, ovog vikenda u konačnici su završeni.

Kada je, sada već davne 2015. godine, javni natječaj za navedene radove raspisan, bila je riječ o projektu vrijednom dva milijuna kuna, a Grad Zagreb je i u listopadu prošle godine objavio obavijest o nadmetanju zbog sanacija oštećenja uzrokovanih potresom u prolazu Oktogon, također procijenjene vrijednosti 2,1 milijun kuna.

U konačnici, riječ je o dugogodišnjim radovima iako je još u travnju 2017. godine tadašnji gradonačelnik Milan Bandić, najavio kako će isti trajati 12 mjeseci. U stvarnosti, trajali su 53 mjeseca, odnosno 1629 dana. Za to vrijeme, tamošnjim obrtnicima smanjio se opseg posla. Inače, Bandić je s najavom radova rekao i kako “ako obrtnicima padne promet u odnosu na prošlogodišnji, Grad Zagreb, odnosno GU za gospodarstvo će im nadoknaditi štetu”. Što će sada biti s njima, nije poznato.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Obrtnici navode i kako su značajan pad zabilježili i nakon potresa. “Neki su ljudi izbjegavali doći u kontakt s drugima, neki su se bojali prolaziti ovuda jer su mislili da su skele postavljene zbog oštećenja nakon potresa”, rekli su za Jutarnji list.

Podsjetimo, grad je ranije već pokušavao sanirati navedeni prostor pa je tako Oktogon rekonstruiran 2005. godine kada su postavljeni visokofrekventni uređaji koji su trebali otjerati golubove, ali to nije funkcioniralo na vanjskim prostorima. Sada nam jedino preostaje vidjeti kakve novosti je donijela najnovija sanacija.


Komentari