Zbog vijesti da slijeće putnica iz Wuhana na aerodromu se sastao krizni stožer

Facebook

Danas, u 13:40 na zagrebački aerodrom dr. Franjo Tuđman sletjet će avion u kojem je hrvatska državljanka koja je prije 12 dana otišla iz kineskog Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa, javlja Jutarnji list.

U zračnoj luci sastao se krizni stožer na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, a uz njega su epidemiolog Bernard Kaić te Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba.

Hrvatska državljanka nema nikakvih simptoma, ali period inkubacije u njezinom slučaju traje još dva dana.

Gospođu će pregledati Granična sanitarna inspekcija te će je, kako doznajemo, uputiti doma i dati joj upute kako da postupa dalje.

“Apsolutno nema mjesta panici, nema mjesta ugrozi, planirali smo imati vježbu, sad je neplanirano imamo uživo, dobili smo dojavu da s Bliskog istoka jedna bolesnica dolazi, želio sam provjeriti način postupanja svih službi. Nisam sazvao krizni stožer, nego ekspertnu skupinu da prije njezina dolaska točku po točku provjerimo način postupanja. Obišli smo graničnu policiju, sanitarnog inspektora, carinu, ona je zdrava, nema bolest, ona će kroz sve to proći, još u avionu je posao na visini zadatka odrađen, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“S obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana, htjeli smo postupiti na ovakav način. Da je 14 dana prošlo, smatrali bismo je potpuno zdravom, a s obzirom da još traje dva dana, podvgrnut ćemo je zdravstvenom nadzoru. To je genetski test koji se radi jednostavno, ne testiramo one koji ne pokazuju znakove bolesti. Ona je potpuno zdrava, ali postupamo s potrebnim mjerama opreza”, dodao je ministar i rekao da ne treba testirati ljude koji nisu bolesni.

Inače, sumnjalo se i da slovenski državljanin koji je bio u istom avionu ima simptome koji ukazuju na koronavirus, ali su te sumnje otklonjene i sve je u redu.


Komentari