Zbog potpisa u Dubaiju traže Bandićevu ostavku: ‘Institucije, hitno reagirajte!’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nezavisna lista Zagreb zatražila je ostavku gradonačelnika Milana Bandića i raspisivanje izbora te je pozvala državne institucije na hitru reakciju, u svjetlu novih saznanja o postojanju memoranduma koji je Bandić potpisao s poduzetnikom iz Dubaija za takozvani Zagrebački Manhattan.

Pozivaju institucije na hitru reakciju

“U svjetlu novih saznanja o postojanju dokumenata odnosno ‘Memoranduma o razumijevanju’ koji je gradonačelnik potpisao s poduzetnikom iz Dubaija, Nezavisna lista Zagreb traži bezuvjetnu ostavku Milana Bandića, raspisivanje izbora i poziva državne institucije na hitru reakciju”, priopćila je Nezavisna lista Zagreb.

Podsjećaju kako je u travnju njihova gradska zastupnica postavila pitanje Bandiću vezano za raspisivanje međunarodnog dizajnersko-arhitektonskog natječaja od tvrtke Ex-Development iz Dubaija u zoni Hipodroma za Zagreb Observation Tower te koja je involviranost Grada te koji je pravni temelj za takav natječaj.

Kažu da su u svibnju dobili odgovor Bandića da “program za provedbu natječaja nije verificiran niti utvrđen od strane gradonačelnika Grada Zagreba te da ne stoji tvrdnja izrečena u samom pitanju da je Grad Zagreb dao privatnoj tvrtki pravo raspisivanja natječaja za dio zemljišta u zoni Hipodroma. S obzirom na to, Grad Zagreb ne snosi nikakve troškove vezane uz predmetni natječaj niti ne preuzima bilo kakvu drugu obvezu proizašlu iz predmetnog natječaja.”

Tri mjeseca poslije, kažu, potvrđeno je postojanje Memoranduma o razumijevanju s tvrtkom Eagle Hills iz Dubaija.

“Bandić omalovažava građane”

U tom dokumentu, kako ističu u priopćenju, navedeno je da je Grad Zagreb dužan o svom trošku osigurati vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva, definirati prostorno-planske preduvjete i preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Također, Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera, to jest Grada Zagreba, u roku od osam mjeseci od potpisivanja tog Memoranduma s mogućnošću produljenja roka na još šest mjeseci, ako to ugovorne strane međusobno obnove ili produlje. Stoji i da će se sve regulirati posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi.

“Potpis Milana Bandića na ovom dokumentu temeljito obezvrjeđuje riječi prisege kojima se gradonačelnik obvezao Zagrepčankama i Zagrepčanima, a svojim radnjama po tko zna koji put omalovažava građane, skrivajući ključne informacije koje su važne za Generalni urbanistički plan (GUP) grada Zagreba, ključnog dokumenta kojim se definira razvoj grada Zagreba i koji bi trebao zaista biti u skladu s javnim interesom”, poručuju u Nezavisnoj listi Zagreb.


Komentari