ZBOG MATE RIMCA DRŽAVA MIJENJA ZAKON Prvi zakonski pokušaj takve vrste

Mate Rimac (Foto: Tonči Plazibat/Cropix)

Najpoznatiji hrvatski poduzetnik, tvorac superautomobila Nevere, Matej Rimac, već je ranije najavio robotaksije koji bi bili na ulicama krajem 2024. godine, ali prije toga će biti potrebno i regulirati zakon.

Upravo je za to angažirana radna skupina Ministarstva prometa koja trenutno, doznaje Jutarnji list,  radi na izmjenama  Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kako bi se u svakodnevnoj upotrebi omogućilo uvođenje autonomnih taksi vozila, što je prvi zakonski pokušaj takve vrste.

Uskoro se očekuje odlazak na javnu raspravu, a pravila će biti slična kao i za obični.

Tako će operator robotskih taksija morati nabaviti dozvolu za javni prijevoz putnika u unutarnjem prometu automatizianim vozilom.

Ukrcaj i iskrcaj putnika, prema prijedlozima, bila bi ograničena samo na područje za koje je licenca ishođena, a postojeća taksi stajališta bila bi na raspolaganju ovim vozilima bez vozaća koji bi također mogli koristiti posebno obilježene vozne trake.

Sam robot-taksi, prema zakonu, mogao bi se naručiti elektroničkom aplikacijom koja bi potencijalnom putniku odmah pokazala rutu i cijenu.

Punionica preko puta studentskog doma

Sam Rimčev projekt robotskih taksija težak je nekih 450 milijuna eura od čega je tvrtka Projet 3 Mobility za razvoj dobila malo manje od od 200 milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

osim samih auta (kod kojih nije  poznato hoće li odmah biti bez vozača ili će ipak na početku imati kakvog suvozača), grade se centri mobilnosti, park, trg, spremište i punionica ovih taksija.

Ta to je rezerviran prostor preko puta Studentskog doma “Stjepan Radić” u Zagrebu.

Izgrađuje se centar ali morati će se i dovršiti prototipovi koji se zajedno sa sustavom autonomne vožnje i specijalizirane infrastrukture morati završiti u idućih godinu i pol, barem ukoliko Rimac želi dovršiti projekt kako je najavljeno.

Strogi američki uvjeti

Trenutno u zakonu nisu navedene kazne u slučaju ako robot taksi skrivi nesreću niti su predviđena ograničenja njihovog korištenja.

S druge strane, u SAD-u ova vrsta taksija smije voziti maksimalno 48 kilometara na sat i to isključivo između 22 i 6 sati i jedino na određenim cestama.

Uz to, ne smiju voziti tijekom loše vidljivosti kiše ili magle, a u Hrvatskoj se zasada navodi kako će ministar prometa regulirati posebne uvjete naknadnim pravilnikom.


Komentari