Zbog manjka medicinskih sestara privremeno se zatvara jedan bolnički odjel

Foto: Darko Tomas / CROPIX

U KBC-u Sestre milosrdnice odlučili su totokalni odjel zatvoriti na tri tjedna krajem srpnja i početkom kolovoza zbog manjka medicinskih sestara, doznaje Večernji list.

“Ove ćemo godine prvi put zbog nedostatka medicinskih sestara, kojih nam i inače nedostaje, zatvoriti manji odjel od 12 kreveta. U ta tri tjedna preraspodijelit ćemo ljude na druge odjele, a time ćemo smanjiti i prazan hod, bit će manje praznih kreveta i posao će se bolje raspodijeliti. Riječ je naravno o takozvanim hladnim pacijentima najvećim dijelom benigne patologije za što se inače čeka jesen i ne odlučuje se operirati ljeti”, pojasnio je za Večernji prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Za ovakvo organizacijsko rješenje odlučili su se, dodaje Zovak, jer se mora poštovati kolektivni ugovor i ljudima omogućiti korištenje godišnjeg odmora, a uslijed čega dolazi često do toga da određene smjene nema tko pokriti.

Naime, stanje je takvo da “ne može nitko” stoji u rasporedu dežurstava za srpanj jedne zagrebačke bolnice u čak tri dana, dok u 13 dana istog mjeseca, na konkretnom odjelu, dežura “dežurni liječnik”. Ovo zadnje znači da će na taj odjel pozvati dežurnog liječnika s nekog drugog odjela ako bude mogao preuzeti i taj dio posla.

Komentari