Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao europski krizni mehanizam, evo što to znači za građane

Liječnički pregled (Pixabay)

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije je zbog koronavirusa aktiviralo je poseban krizni mehanizam Vijeća.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova. Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika.

Zagrepčani masovno kupuju maske, evo što savjetuju stručnjaci

Isto tako, krizni mehanizam pojednostavnjenje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje, piše Večernji list.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini – kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem – zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja.

Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.


Komentari