Zbog katastrofalnih uvjeta zagrebački zatvor pred Europskim sudom: ‘U istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu!’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio presudu kojom je zaključio da su loši uvjeti smještaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dosegli razinu “ponižavajućeg postupanja”.

Sud u Strasbourgu je zaključio da je podnositelj zahtjeva, Dušan Ulemek, u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri “kvadrata” osobnog prostora.

Podsjetili su i da su zabrinutost o uvjetima smještaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izvješćima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i pučki pravobranitelj i Europski odbor za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

“Ujedno, Europski sud je utvrdio da u Republici Hrvatskoj postoje učinkovita preventivna i kompenzacijska pravna sredstva za ispitivanje prigovora o neodgovarajućim zatvorskim uvjetima, sukladno čl.13. Konvencije”, izvijestio je Ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu. Za utvrđenu povredu sud je podnositelju dosudio iznos od tisuću eura na ime neimovinske štete te 2890 eura za troškove postupka.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem.

Ulemekova odvjetnica Lidija Horvat kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njen odvjetnički ured pred domaćim sudovima zbog uvjeta u zatvorima ima dvjestotinjak tužbi. Tužbe su, dodaje, osim toga podnijeli i brojni drugi odvjetnici, ali i zatvorenici individualno.

Horvat podsjeća da je Ustavni sud još u odluci iz ožujka 2009. naložio Vladi da u primjerenom roku, ne duljem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smještaja osoba lišenih slobode.

“Do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina po navedenoj odluci nije postupljeno. U Zatvoru u Zagrebu osobe lišene slobode i dalje u istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu. WC nije odvojen od ostatka sobe u cijelosti, već su ugrađena tzv. kaubojska vrata koja ne sežu do poda, a zidić i vrata su visoki svega 170 centimetara”, ističe Horvat. Zvuk i mirisi od obavljanja nužde stoga se šire prostorijom i za vrijeme jela, a tuširanje je, dodaje, dozvoljeno jednom tjedno zimi i dva puta tjedno ljeti.

U zagrebačkom zatvoru ne postoji soba za dnevni boravak, a dvorana za nogomet dostupna je jednom tjedno. Teretanu je dopušteno koristiti djelatnicima zatvora, a ne zatvorenicima. Boravak na svježem zraku dozvoljen je dva sata dnevno, ali u slučaju kiše ne postoji natkriveni vanjski prostor”, kazala je Horvat.

Iako je sud u Strasbourgu uvjete u zagrebačkom zatvoru proglasio neodgovarajućima zaključio je da u Ulemekovu predmetu to nije bio slučaj u Kaznionici u Glini.


Komentari