Zbog izgladnjivanja i uginuća psa vlasniku određen zatvor

Foto: Sklonište Dumovec

Maleni pas imena Roki je nakon nekog vremena provedenog u azilu za nezbrinute životinje u Dumovcu trebao dobiti novi dom nakon što je po njega došao čovjek s Trešnjevke, javlja Večernji list.

Prijavio je da će upravo u tom kvartu živjeti i Roki, ali kad su iz Dumovca došli provjeriti uvjete u kojima pas obitava, nisu ga mogli pronaći. Otkrili su tada da vlasnik povremeno boravi na još jednoj adresi, u Kučilovini, ali ih ni tamo nije dočekao nekadašnji njihov dlakavi štićenik.

“Doznali smo da je Roki išao okolo bez nadzora te stradao u naletu autobusa. U dvorištu smo tad pronašli vidno zanemarenu i neuhranjenu kujicu Leu te odmah o svemu obavijestili nadležne institucije”, govore u Dumovcu, u koji je, godinu dana nakon pronalaženja Lee, stigla informacija da je Općinski kazneni sud donio prvostupanjsku presudu protiv Zagrepčanina “zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja”.

Pet godina uvjetno, odnosno godina dana zatvora ako optuženik tijekom uvjeta počini bilo koje kazneno djelo, odluka je Općinskog suda.

“Koliko god nas ljuti što postoje građani koji zanemaruju, muče i ubijaju životinje, sretni smo da takvi slučajevi na sudu napokon dobivaju odgovarajući epilog. Presude koje za takve slučajeve uključuju kaznu zatvorom za sada su rijetkost, ali najbolja su generalna prevencija takvih slučajeva u budućnosti. Nadamo se da će naša terenska ekipa što prije prestati biti svjedok takvih slučajeva”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt, u čijem je sastavu Dumovec.

Lea, inače srednjoazijska ovčarka, do danas se, kažu u Dumovcu, potpuno oporavila. “Postala je sretan, zadovoljan i uhranjen pas. Trenutačno je na privremenom udomljenju, a u novom domu uživa u društvu ljudi i životinja. Budući da presuda psa prepušta u vlasništvo skloništa, Lea će uskoro moći ići i u postupak stalnog udomljenja, a vjerojatno će ostati na adresi gdje je i sada”, kazali su u Dumovcu.

Komentari