Zbog dugova hrvatskim bolnicama prijeti nestašica lijekova: Dug rastao i za vrijeme lockdowna!

foto: Siniša Sunara/CROPIX

Veledrogerijama je u travnju dug porastao za oko 124 milijuna kuna, a u svibnju za dodatnih 205 milijuna kuna, piše Telegram.

Dug za lijekove i druge medicinske proizvode, što je u hrvatskom zdravstvu problem već dugi niz godina, posljednjih mjeseci snažno je porastao te su se veledrogerije našle na rubu.

Više ne mogu financirati isporuku lijekova za koje plaćanje čekaju godinama, zbog čega prijeti nestašica. Osim toga, plaćanje u rokovima duljim od godine dana je protuzakonito, tako da država krši zakone koje je i sama propisala. Dug trenutno iznosi oko 2,5 milijardi kuna, a u posljednje dvije godine rastao je u prosjeku za 500 milijuna kuna godišnje.

Na neodrživu situaciju upozorili su prošloga tjedna iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija. Ona okuplja četiri najveće veledrogerije – Oktal Pharma, Medika, Medical Intertrade i Phoenix farmacija, a koje potražuju ukupno 2,8 milijardi kuna.

Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač kaže kako je dug rastao i za vrijeme lockdowna, kada su bolnice radile smanjenim kapacitetom. U travnju je dug porastao za oko 124 milijuna kuna, dok je u svibnju za dodatnih 205 milijuna kuna.

“To je neodrživ trend rasta nelikvidnosti i ugrožava normalnu opskrbu lijekova i medicinskih proizvoda. Niti jedna kompanija to ne može izdržati jer su sve dosegle svoje kreditne limite, a i mi moramo podmiriti obveze prema svojim zaposlenicima i dobavljačima. U trenutnim uvjetima, veledrogerije će teško preživjeti ljeto, a kamoli opskrbljene dočekati drugi val epidemije koronavirusa, što bi moglo imati ozbiljne posljedice za cijelu Hrvatsku”, upozorava Percač.

Veledrogerije su u ožujku dobile uplatu od 400 milijuna kuna, što je u zadnji čas uspjelo osigurati nužne lijekove u jeku pandemije koronavirusa, no kako upozorava Percač, do nestašica zaista može doći, ako se situacija s plaćanjem ne normalizira. “Nažalost, u situaciji smo kada može doći do nestašice ne samo za bolnice, nego za sve pacijente u Hrvatskoj. I sad već imamo kratke prekide i itekako se borimo da bismo osigurali lijekove.”

S obzirom na to da se radi o problemu koji traje već godinama, veledrogerije smatraju da bi Vlada trebala ponuditi sustavno rješenje kojim će se osigurati redovito plaćanje računa, umjesto sadašnje situacije u kojoj se samo povremeno pokrije manji dio duga.

“Veledrogerije ne bi željele blokirati bolnice, posebno u trenutnoj situaciji, stoga još jednom apeliramo na Vladu i jedinice lokalne samouprave, kao vlasnike zdravstvenih ustanova, da zaustave ovaj abnormalni rast duga koji će nas sve odvesti u propast”, poručuje Percač.

“Trenutačno rješenje koje je HUP-Koordinacija veledrogerija predložila Vladi je hitna uplata od najmanje 600 milijuna kuna bolnicama za plaćanje dospjelih dugova dobavljačima lijekova kao i osiguranje dodatnih 200 milijuna kuna mjesečno za povećanje bolničkih limita kako bi se zaustavio daljnji rast dugovanja. Uvažavajući gospodarsku situaciju, apeliramo za sukcesivnim smanjivanjem dugovanja i spremni smo i dalje biti pouzdan partner i stabilan oslonac društva. Ne uvjetujemo podmirenje ukupnog duga iako bi to bilo idealno rješenje.”

Mogu se čuti i mišljenja da veledrogerijama ova situacija zapravo odgovara, jer se zbog dugih rokova plaćanja naplaćuju zatezne kamate, a možda i podižu cijene lijekova, no, Percač odbacuje takve tvrdnje.

“To je vjerojatno zato što je teško pojmljivo kako mi uz takve dugove i dalje isporučujemo lijekove, a cijene lijekova i veledrogerijska marža određene su pravilnicima koje donosi Ministarstvo zdravstva. Treba li nastati nestašica lijekova kako bi netko povjerovao u naše kontinuirane i transparentne apele?”, kaže Percač.


Komentari