Zbog devastacije Medvednice Hrvatske šume kazneno prijavljene DORH-u

Foto: VIDRA - Veterani i društvena akcija

Forum braniteljske udruge Vidra, Zeleni odred, predao je državnom odvjetništvu (DORH) kaznenu prijavu protiv uprave Hrvatskih šuma i Šumarije Zagreb zbog devastacije Medvednice, javlja Radio Sljeme.

U udruzi tvrde da se na Medvednici godinama događa kriminal velikih razmjera. “Godinama svjedočimo devastaciji i prekomjernoj sječi šume i imamo dokaze da je uprava Hrvatskih šuma na Medvednici sudjelovala u ekocidu i kriminalu velikih razmjera”, istaknula je predsjednica udruge VIDRA Vesna Grgić.

“Mi smo u posjedu njihovih dokumenata koji dokazuju da su pustošili i da su rezali više nego što je trebalo, ali što je najgore njima nedostaje drvne mase zadnjih desetak godina i to u protuvrijednosti od 104 milijuna kuna. Tvrdimo da je to završilo u privatnim džepovima, zato jer Hrvatske šume ne izvoze, o to su na drzak način pokušali sakriti”, rekla je Grgić.

Grgić tvrdi da su dokaze o kriminalu u Hrvatskim šumama prikupljali godinu i pol dana te dodaje da su pomoć potražili od poznatih stručnjaka i šumara koji su potvrdili njihove sumnje.

“Iz svega ovoga možemo vidjeti da je stanje sa šumom na Medvednici gore nego prije 20 godina” upozorila je Grgić.

U Hrvatskim šumama uvjeravaju kako nema govora o prekomjernoj sječi, te da je sve u skladu s pravilima gospodarenja šumom. No ipak zadnju riječ imat će državno odvjetništvo koje će utvrditi je li u cijelom slučaju bilo kriminalnih radnji.


Komentari