Zbog čestih slučajeva utapanja u Jarunu, važno je pridržavati se ovih savjeta

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Sa sezonom kupanja nažalost dolaze i tragična utapanja koja su u većini slučajeva posljedica nepažnje. 

S porastom temperature, mnogi osvježenje potraže u vodi često zaboravljajući na opasnosti koje pritom vrebaju. Prema podacima MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine od utapanja je preminulo čak 35 ljudi, 23 hrvatskih i 12 stranih državljana, dok se lani se u istom periodu utopilo njih 28, pišu 24sata.

Podsjetimo, u Jarunu su se u posljednjih deset dana utopila dva muškarca – 21. godišnji Zagrepčanin 12. srpnja i 19-godišnji Paragvajac 22. srpnja, dok se u bazenu toplica Lešće u petak utopio bivši nogometaš Dinama Željko Janjanin.

>>> U Jarunu se utopio mlađi muškarac

>>> (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Muškarac se utopio u jarunskom jezeru

Iz MUP-a upozoravaju građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare. Rijeke su najopasnije jer su protočne, često imaju virove i mijanju svoj tok, dok jezera imaju nagle promjene temperature koja je na površini toplija, a u dubini hladnija, kažu u MUP-u.

“Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka ili ako ste pili alkohol. Ne ulazite vrući u vodu kako biste izbjegli opasnost od šoka zbog nagle promjene temperature te ne skačite u vodu nepoznate dubine. Ako već skačete, uvijek skačite na noge, nikako na glavu. Ne kupajte se na osamljenim mjestima i djecu držite na oku”, savjeti su MUP-a.


Komentari