ZBIJAJU SE ŠALE O POPLAVAMA U ZAGREBU: ’Za vrijeme Bandića ovoga nije bilo, svu su vodu crpile fontane’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Puknuća vodovodnih cijevi i prateće poplave u Selskoj od nedjelje do danas izazivaju i poplavu reakcija na društvenim mrežama. Izdvajamo komentare ”društvenih kroničara” Mate Mijića i Gorana Vojkovića koji su se također osvrnuli na novonastalu ”mokru” situaciju.

Od “malog Beča” do “nove Venecije”, cinično se izrazio Mate Mijić, osvrnuvši se na poplavu. I to je prema njemu “prava promjena”, koja traje… Ali ne tri ili četiri mjeseca već desetljećima.

Borba s Bandićem i dalje traje…

“Logično je da je pokojni gradonačelnik, koji je gradom upravljao dva desetljeća, odgovorniji za to stanje od novog gradonačelnika koji je na dužnosti tek nekoliko mjeseci. No, fanovi trenutne vlasti suočit će se s velikim razočaranjem kad shvate da se pod palicom njihovog heroja malo što mijenja”, kritičan je bio prema Tomaševiću.

Ipak, tvrdi kako će Tomašević biti neosporno pošteniji i transparentniji od Bandića ali to nije dovoljno da bi grad prestao biti “kasaba”.

Potrebna su velika ulaganja za koje nema prostora dok god opstaje javni sektor koji usisava većinu resursa.

Stanje će se pogoršavati?

Ako je vjerovati najavama nove vlasti, vraćanjem određenih poslova pod nadleženost gradskih tvrtki, stanje će se pogoršavati.

“U takvim okolnostima i s proračunom koji je pod tolikim pritiskom, jednostavno nema prostora za prava ulaganja koja Zagrebu trebaju. Dogmatska nepovjerljivost nove vlasti prema privatnom sektoru i privatnim ulagačima u stvari eliminira jedino održivo rješenje”, zaključuje Mijić.

Nekad je, parafrazirano, Milan Bandić bio progresivno lice modernog Zagreba koji želi raskrstiti s “ognjištarskim” HDZ-om, a danas Tomislav Tomašević jaše na valovima Bandićevih “ognjištara”.

“Cijelo to vrijeme, suštinski se ne mijenja ništa niti će se promijeniti. Socijalistički mentalni sklop uvijek vodi istome.”

A gdje je Hedervary?

I možda taj mentalitet odgovara i Fondovima, ministarstvu i Gradskoj upravi, jer obnova Zagreba, već godinu dana od potresa, stoji netaknuta.

Dok smo gledali građenje fontana, sustav cijevi iz “bivše države”, zgrade, vrtići, škole, bolnice – stoje.

Goran Vojković također se cinično izrazio o Hrvatima kao lošim gospodarima, ali i dobrim slugama, pa je tako napisao:

“Tako vam je to u republici, nema više cara i kralja da vam pošalje Khuen-Hédervárya da obnovi grad nakon potresa”.

S druge strane korisnici Twitter zbijaju šale kako se za vrijeme Milana Bandića ovakve stvari nisu događale jer je on, kako tvrde, svu vodu crpio za napajanje fontana dok drugi zaključuju kako su u Zagrebu i poplave neobične. Nema ni kapi kiše, a grad poplavio”, ističu.

Komentari