ZAVRŠENA SANACIJA CJEVOVODA U SELSKOJ! Iz HCPI otkrili: Nakon potresa nije donesena procjena šteta na vodoopskrbi!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kako javljaju iz Holdinga, u 18:00 sati završena je sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda u Selskoj cesti nakon čega se provode aktivnosti pritrpavanja rova.

Normalizacija vodoopskrbe za potrošače na području Selske ceste očekuje se do 20:00 sati. Do potpune normalizacije cijelog sustava, od 18:00 sati bez vode će biti potrošači na području Lukšića, Bijenika, Mikulića i Gorenca te od 21:00 sat potrošači područja Trdice, Završje, Fraterščica, Trsje, Jelenovac, Šestinski dol, Vidovčica, Vrhovec, Gornja Kustošija i Sveti Duh, govore dalje.

“Potpuna normalizacija i redovna isporuka vode očekuje se do jutarnjih sati 29.09.2021. godine, a na navedena područja upućene su autocisterne s oznakom ’Voda za piće’”, zaključili su.

S druge strane, o samoj problematici u Dnevniku HTV-a, govorio je profesor s Građevinskog fakulteta i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo  (HCPI) Josip Atalić. Upitan o pregledu vodovodne mreže nakon potresa govori kako su radili procjenu za Svjetsku banku, kao pripremu za zakon, a unutar te procjene nisu, govori, dobili podatke o mogućim štetama vezano za vodovodnu mrežu.

“Unutar zakona ona nije niti obuhvaćena”, istaknuo je. “Možda bi sad trebalo, ali sam mišljenja da je zakon već sada preglomazan i možda ga ne treba s time opteretiti, posebice što imamo jako dobre sustave Hrvatsko vode i vodoopskrbne koje mogu savladati takve probleme kroz sustav održavanja”, naveo je.

Shodno tome, smatra kako su slični incidenti mogući i u budućnosti, no zaključuje kako je u Zagrebu novac veliki problem po pitanju obnove.

“To je pitanje milijardi. Često volim isticati kad me pitaju koliko će trajati obnova ja kažem vječno. Onda se na to ljudi prestraše. Ali ako spojimo to održavanje i rekonstrukciju nakon potresa u jednu cjelinu to mora trajati. Bilo bi tužno da se mi osvijestimo nakon potresa, sad obnovimo sve i za 50 godina opet to isto radimo. Znači nama je cilj uspostaviti sustav”, naveo je.

Naposljetku, Atalić je jedan od članova koji rade na procjeni potresnog rizika grada Zagreba pa je poznao građane da ispune upitnik o svojoj zgradi.

“Imaju na stranicama grada Zagreba potresni rizik na centru za potresno inženjerstvo i pozivam da ispune upitnik i pomognu. Primjerice, da smo imali takvu bazu prilikom pregleda oštećenja nakon potresa ne bi morali pretpostavljati što je iza zidova. Ili da smo imali procjenu rizika možda bi se građani osvijestili ranije i možda nas ne bi potres morao osvijestiti da brinemo o građevinama”, zaključio je.

Komentari