Završena energetska obnova Poštanske i telekomunikacijske škole

Foto: Facebook

Završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu vrijedni 8,7 milijuna kuna, od čega je 4,4 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt energetske obnove školske zgrade, navedeno je u priopćenju, provodio se prema ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt se provodio od travnja 2019. do listopada 2020., a sufinancirao se i provodio u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijedan je 8,7 milijuna kuna, a iz tog fonda dodijeljeno je 4,4 milijuna kuna.

Školska zgrada izgrađena 1960.

Zgrada Poštanske i telekomunikacijske škole izgrađena je 1960., a 1998. nadograđen je drugi kat te izvedeno blago skošeno krovište s pokrovom od salonita.

Ravnatelj škole Zlatko Sviben istaknuo je da su izvedenim radovima dobili ugodniji prostor za rad i boravak, a sama škola ima ljepši izgled. Zahvalio je Gradu Zagrebu na realizaciji energetske obnove uz korištenje EU sredstava, kojima su dobili puno kvalitetniju i ljepšu školu, kao i svima koji su bili uključeni u provedbu projekta.

“Apeliram i na novu mogućnost dodatnog poboljšanja škole, a to je investicija u novo igralište koje škola zaslužuje”, rekao je Sviben.

Grijana površina zgrade škole i dvorane je 2.879,64 četvornih metara, a u okviru energetske obnove izvedeni su građevinsko obrtnički, strojarski i radovi na elektroinstalacijama te je postavljena fotonaponska centrala. Na vanjskim zidovima i krovovima postavljene su termoizolacije, zamijenjen je sustav centralnog grijanja te je izvedena nova kotlovnica.

Smanjena emisija CO2 za 91 posto

Postavljeni su rekuperatori, zamijenjena je rasvjeta i na krovu instalirana fotonaponska centrala. Smanjena je energetska potrošnja i emisije CO2 za 91 posto. Zgrada je u energetskom razredu A te su znatno smanjeni troškovi za energente, rekla je voditeljica projekta Nataša Kelava.

Grad Zagreb od 2015. provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene u svojem vlasništvu. “Sa realizacijom energetskih obnova na 134 zgrada postići će se uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje”, istaknula je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić.

Dodala je da je cjelokupna investicija vrijedna 805 milijuna kuna osiguranih proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima iz EU fondova te povoljnim kreditnim sredstvima.

U energetsku obnovu uključene su škole, vrtići, zgrade zdravstva, domova za starije osobe, područnih ureda i mjesnih samouprava te sportskih i kulturnih objekata u vlasništvu Grada Zagreba. Cilj projekta je doprinos globalnom cilju borbe protiv negativnih klimatskih promjena.


Komentari