Zavjet šutnje zbog gradnje baznih stanica koje ugrožavaju građane! Grad odgovornost prebacuje na državu

Grad i država žmire na bespravnu gradnju baznih stanica – ocijenilo je Antikorupcijsko povjerenstvo Zagreba koje se sastalo u Gradskoj skupštini. Iako je Gradska uprava zatrpana pritužbama građana koji upozoravaju na bespravnu gradnju baznih stanica, na svoje pritužbe rijetko dobiju odgovor.

Bazne stanice često se bez suglasnosti suvlasnika postavljaju na stambenim zgradama te blizu škola i vrtića, iako gradski propisi to ne dopuštaju – najčešće su pritužbe građana koji, zbog štetnosti zračenja, najviše strahuju za svoje zdravlje.

Iz Grada tvrde da je ovaj problem potrebno riješiti na državnoj razini – Antenski prihvat se ne planira prostornim planom, to je propisano aktima na državnoj razini. Ipak, uporabna dozvola je potrebna zato što je to propisano Pravilnikom o jednostavnim građevinama i za njih bi se Gradu trebao prijaviti početak građenja, a taj podatak Grad samo prosljeđuje građevinskoj inspekciji – rekao je Mladen Tomac iz Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Međutim, Grad Zagreb u zadnjih nekoliko godina nije zaprimio nijedan zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, a brojne bazne stanice u gradu ipak su niknule. Kako je to moguće pita se predsjednik povjerenstva, nestranački Vladimir Ferdelji – Ako treba uporabna dozvola, a teleoperater ju nije ni dobio ni zatražio, kako je moguće da bazna stanica bez ikakvog problema funkcionira? Mi smo očito na državnoj razini donijeli uredbu koja dezavuira sve što su lokalne zajednice napravile. Što ako sutra znanstvenici dokažu da je utjecaj stanica na zdravlje štetan, tko će to platiti ljudima?, prenosi Radio Sljeme.

Davor Šantak iz građevinskog sektora državnog inspektorata ističe pak da su i njima ruke vezane – Mi nemamo ingerenciju zatvoriti stanicu nego samo podnijeti prekršajni prijedlog.

Neregulirani sustav potrebno je urediti, a postavljanje baznih stanica i razine zračenja redovno kontrolirati – zaključak je sjednice, jer kako ističe Ferdelji – tehnologija treba napredovati, ali ne pod cijenu ljudskog zdravlja.


Komentari