ZAVIDNI RAZVOJ ANTUNOVCA: Najuspješnija općina u Hrvatskoj može biti primjer našem Zagrebu

Facebook

Općina Antunovac rezultate je ostvarila pokretanjem projekata i otvaranjem mogućnosti za isplative investicije.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, dr. sc. Andrija Mikulić posjetio je Antunovac, općinu u Osječko-baranjskoj županiji koja, usporedivši je s nacionalnim hrvatskim trendom, bilježi priljev stanovnika i to uglavnom mladih obitelji. Općina Antunovac,  koju se prema realizaciji proračuna i ostvarenim projektima naziva i najuspješnijom općinom u Hrvatskoj, takve je rezultate ostvarila ponajviše pokretanjem projekata kojima povlače sredstva iz fondova Europske Unije te prostornim planiranjem i otvaranjem mogućnosti za izravne investicije.

“Ključ svega su prostorno-planski dokumenti. Bez njih nema nikakvog planiranja. Kada smo odredili jasno svoje zone, onda smo mogli krenuti i na širenje gospodarske zone koja je omogućila dovođenje stranih investitora koji kod nas vide veliki potencijal za otvaranje svojih pogona”, rekao je načelnik općine Antunovac Ivan Anušić.

Obzirom da je realizacija proračuna dvostruko veća nego što to on jest, uzevši standardne porezne prihode i ostale stalne priljeve u proračun, rad općine Antunovac svakako bi se mogao uzeti kao kvalitetan primjer razvojnog, proaktivnog vođenja lokalne jedinice samouprave. Da jedna općina može biti primjer glavnom hrvatskom gradu, uvjeren je predsjednik Gradske skupštine.

“Naravno da veličinom i brojem stanovnika ne možemo uspoređivati Antunovac i Zagreb, no polazište je jednako. Ponovno se vraćam na moje inzistiranje na prostorno-planskim dokumentima i katalogu investicija. Mi u Zagrebu taj elementarni dio nismo osigurali, prema tome ne možemo ni govoriti o razvoju i otvaranju pogodnih gospodarskih zona, odnosno ne možemo razmišljati o ozbiljnim investicijama”, naglasio je Mikulić koji je uz to dodao nedostatan broj projekata koje bi Zagreb mogao uputiti prema fondovima EU.

Otvaranjem suradnje s gradonačelnicima i načelnicima diljem Hrvatske, predsjednik Skupštine nastavlja svoj pristup u vođenju drugog po važnosti doma Republike Hrvatske po načelu aktivnog sudjelovanja u promišljanju kvalitetnijeg razvoja Grada Zagreba, koji nedvojbeno može uzeti mnogo dobrih primjera iz ostalih dijelova Hrvatske.

Komentari