‘ZATVARAMO, OVO NEMA SMISLA’ Ugostitelji nakon prvog tjedna nezadovoljni prometom, evo koliko su zaradili

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL, Ilustracija

Relaksacijom mjera odlučeno je da se od 15. veljače “olakša život” ugostiteljima, što znači da kafići mogu prodavati “kavu za van”. No, prvih tjedan dana i nije donijelo značajan profit vlasnicima kafića, točnije ostvarili su tek pet posto od uobičajenog prometa iz istog razdoblja lanjske godine.

S obzirom da je tako lošim rezultatom ugroženo poslovanje, dio ugostitelja najavljuje zatvaranje svojih objekata, piše Večernji.

Jedan od očajnih ugostitelja, vlasnik kafića u središtu Zagreba rekao je kako u “njegovom susjedstvu samo jedan kafić nudi kavu za van”.

“Rade samo oni koji imaju i kolače, ali oni su nudili kavu i prije odluke da svi možemo prodavati kavu za van. Ta je mjera malo kome donijela neku korist, služi samo da ljudi koji od države dobivaju 4000 kuna odu na posao”, istaknuo je.

Iako se smatralo kako će takvo otvaranje masovno privući građane, to se ipak nije dogodilo. Stoga neki kafići nude akcijske cijene od šest kuna “kave za van”. Mnogi su uložili dodatna sredstva i u nabavu ambalaže za kavu što im je dodatno opteretilo račune.

Dodatni je problem i u tome što se na automatima na raznim mjestima kava i dalje može dobiti već za tri do četiri kune pa ugostitelji smatraju kako je to nelojalna konkurencija.

Iako je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala da se s ponudom “kave za van” krene već 1. veljače ta je mjera relaksirana tek dva tjedna kasnije i odnosi se ne samo na Zagreb već i na cijelu Hrvatsku. Rezultati su daleko slabiji od očekivanih pa je, primjerice u Rijeci otvoren tek svaki treći kafić.

Slično je i u Splitu. Naime, za sunčanog vremena, Splićani su izlazili u šetnju i uživali, a sada je otvoreno najviše 30 poto kafića.

Hoće li se uskoro otvoriti terase kafića pa da građani konačno “kao ljudi” mogu sjesti, popiti kavu, popričati i uživati na suncu, još uvijek nije poznato, iako postoje neke indicije da bi se dodatna relaksacija epidemioloških mjera mogla dogoditi 1. ožujka.


Komentari