OMILJENI HEROJI Osim požara i prometnih nesreća, spašavali su konja iz blata, zaključanu baku s balkona, a prepilili su i 22 prstena

Foto: JVP Zagreb

Uoči dočeka Nove godine, gradonačelnik Tomašević je s novinarskim ekipama obilazio hitne službe u Zagrebu. Među njima i vatrogasce u Savskoj gdje im je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih prezentirao zadnjih godinu dana rada.

U godini za nama zagrebački vatrogasci odradili su 4629 intervencija, 1126 požara i oko 200 prometnih nesreća.

Zahvaljujući njihovoj reakciji 61 osoba je spašena iz požara, a i kućni ljubimci su dobili drugu priliku, točnije 43 životinje, uglavnom psi, mačke i jedan mali zeko.

Potres

Vatrogascima je godina bila definirana potresom. U Petrinji su odradili 542 intervencije.

U Zagrebu su skinuli 3216 m2 fasada s raznih objekata, a s krovova su skinuli 964 dimnjaka koji su ugrožavali prolaznike.

Jembrih je rekao da su im ostala i nažalost dva neuspješna spašavanja nakon potresa u Petrinji; spašavanje u Žažini i neuspješna reanimacija volontera koji je pao s krova.

Svakako jedan od najzahtjevnijih poduhvata bio je skidanje tornja s katedrale u Sisku.

Prvi u svijetu

Zaista ogromno priznanje JVP-u Zagreb je što su upravo oni prvi u svijetu imali spašavanje potpomognuto dronom. Bilo je to u požaru kada je vatrogasac koji je upravljao dronom primjetio osobu i navodio je ekipu iznutra da spasi osobu.

Neobične intervencije

Vatrogasci nisu tu samo kada su u pitanju požari i spašavanje unesrećenih iz smrskanih automobila. Često se susreću s raznim intervencijama, a neke od njih pomalo su i neobične.

Iz razno raznih razloga ljudima zaglavi prsten na ruci i ne mogu ga skinuti. Prošle su godine ovim “kirurškim” zahvatom skinuli čak 22 prstena.

Među neobičnim intervencijama našla se i ona u kojoj je muškarac izrađivao dimne bombe te se pri tome i ozlijedio.

Imali su i dojavu o preglasnoj glazbi u stanu gdje su susjedi zvonili, ali kako se nitko nije odazivao, pozvali su vatrogasce. Kad su došli tamo zatekli su osobu koja je imala problema sa sluhom.

Zatim dojava o požaru na električnom stupu, no taj je puta netko očito imao problema s vidom jer je umjesto vatre na stupu padala pelud s obližnjeg stabla.

Moglo bi se reći i da su često na usluzi policiji jer dogodi se da lisice na zarobljenicima jednostavno zaglave pa ih onda oni moraju piliti.

Spašavanja

Od razno raznih spašavanja vatrogasci su u protekloj godini spasili dijete koje je upalo u šaht s blatom. Snašli su se uz pomoć vodilice za pse i spasili dijete.

Osim toga kažu kako se često susreću s djecom koja istražuju svijet pa tako svugdje gurnu glavu, ruku, nogu…i onda stižu njihovi superheroji koji ih spašavaju.

Osim istraživanja, djeca vole i zaključavanje pa se nerijetko dogodi da se zaključaju u autu, a imali su i slučaj u kojemu je dijete zaključalo baku na balkon.

Na popisu onih koji često upadaju u nevolje zasigurno su i životinje. Konj iz Jazbine također je zaglavio u blatu pa su ga spasili. Pas se zaglavio u radijatoru, mačka u haubi, a imali su i spašavanje ježa.

Što rade kad ne rade?

Smišljaju i izvode spačke! Vrlo su kreativni i zabavni. Prisutni su na društvenim mrežama pa svojim objavama zabavljaju veliki broj pratitelja.

Za prvi april predstavili su mačku za korištenje u hitnim intervencijama.

Oni koji s njima surađuju, trebaju biti spremni na svakakva iznenađenja. Primjerice, televizijskoj ekipi koja je došla kod njih na snimanje sakrili su auto. Grupi Vatra koja je došla kod njih na snimanje spota, prekrižili su natpis vatra na kombiju.

Osim toga snimali su spotove, a ni kulinarstvo im nije strano pa su se tako okušali u MasterChef-u. Ne nedostaje im ni romantike pa su tako svom kolegi pomogli da zaprosi djevojku ispred zagrebačke katedrale tako što su ih košarom podigli na 30 metara visine.

Mi im u godini pred nama želimo što više kreativnih trenutaka, a što manje intervencija.

 


Komentari