Zastupnik Gradske skupštine nije birao riječi: ‘Zagreb je već godinama zapušten grad!’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

U Gradskoj skupštini održana je konferencija za novinare na temu ”Zagreb-zapušteni grad” koju je držao zastupnik Renato Petek.

”Zagreb je već godinama zapušten grad. Niti je pametan, niti održiv, niti ambiciozan grad.
Najgori je problem što gradonačelnik i njegova gradska uprava ne vide i ne rješavaju probleme i ne zadovoljavaju potrebe građana koji plaćaju najviši prirez u državi. Za premium prirez se mora isporučiti i premium usluga, a nje u Zagrebu nema!

Grad se vodi bez jasnog cilja i transparentne strategije upravljanja, projekti se pokreću stihijski, nema sustavnog rada i adekvatnih rješenja za prometne, energetske, kulturne, obrazovne niti bilo koje druge probleme.

Zašto je tome tako? Zagreb je jednostavno prerastao Milana Bandića, kao što je Agrokor prerastao Ivicu Todorića ili Pevec Zdravka Peveca. Ako je ikada Milan Bandić uopće imao kapacitete voditi jedan ovako veliki sustav metropole, sada to više definitivno nije slučaj. Ovako velik i kompleksan sustav zahtjeva ozbiljnog, kompetentnog i modernog gradonačelnika, a ne mikro menadžera kao što je Milan Bandić.

Ako netko odlučuje o stavljanju zakrpa na rupe na cesti ili brine oko šišanja trave i zapošljavanju čistačice i njenom koeficijentu, onda nije u stanju s vrha upravljati sustavom europske metropole. I toga nam je dosta! Svakim danom nastavka bandićevanja, radi se šteta zbog neznanja i nečinjenja, a grad sve više zaostaje. Vrijeme je da Milan Bandić ode kako bi Zagreb krenuo napredovati.

Jučer sam na Facebooku objavio manju galeriju fotografija iz tri gradske četvrti, Trnje, Gornji Grad i Trešnjevka, s urbanističkim užasom i kaosom. A radi se praktički o centru grada. To su lokacije koje su ostale iste kao prvog dana kada je Bandić postao gradonačelnik. Ovdje ne govorim o neuspjelom projektu obnove fasada ili borbe s grafitima ili pukog održavanja gradskih stuba, prometnica i infrastrukture, već završetku urbanizacije nekog kvarta, cjelovitog planiranja kojim su mogli biti riješeni urbanom komasacijom. Dio Martinovke ili Trešnjevke ima područja s napuštenim starim kućicama ili halama koji neiskorištene stoje kao ruglo grada.

A radi se o dovoljno velikim područjima gdje su mogla nastati moderna naselja s nužnim sadržajem i potpunom komunalnom opremljenošću. Gradonačelnik je imenovao šestog voditelja gradske Čistoće u pet godina. Bandić uporno „reciklira“ voditelje, traži rješenja.

Priznaje li pogrešku svog prethodnog imenovanja? Pet puta uzastopce? Nitko na ovom svijetu nema šansu polučiti uspjeh u godinu dana u tvrtki koja samostalno ne donosi odluke već po njih mora ići u Holding ili ured gradonačelnika, a ponekad se na odgovor čeka tjednima. Stoga je moja poruka gradonačelniku da se pogleda u ogledalo, jer
se tamo krije lik koji je odgovoran za katastrofalno stanje s gospodarenjem otpadom u Zagrebu.

Gradio bi ”Beograd na vodi” u Zagrebu, još jedan megalomanski projekt upitne transparentnosti, a nije u stanju u 15 godina riješit ruglo koje gleda kroz prozor svog ureda. Upravljati u tom periodu sa 150 milijardi kuna i učiniti toliko malo za Zagreb, dokaz je da se radi o
najneuspješnijem gradonačelniku u povijesti. A gradonačelnik to i sam priznaje kada kaže: „Ovajgrad je meni dao sve, a ja mu nisam vratio niti 20%“.

Hvala gradonačelniče, pod vašim gubernatorstvom Zagreb sve teže diše i sve više zaostaje za sličnim gradovima srednje i istočne Europe. Stoga otiđite odmah jer će inače naš Zagreb završiti kao Agrokor ili Pevec.”

Komentari