Zastupnici o gospodarenju otpadom i Lex šerifu; Mrak Taritaš: ‘Selo gori, a baba se češlja’

FOTO: Dražen Komar

Zagrebačka Gradska skupština usvojila je Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom, prema kojem će se na području grada Zagreba zbrinjavati zajednički otpad s područja grada, ali i Zagrebačke županije. 

“Oni koji vode brigu o stanovnicima Resnika, moraju vidjeti tko je osvojio mjesne izbore u Resniku pa će vidjeti tko je osvojio većinu. I stanovnici Resnika su svjesni da centar za gospodarenje otpadom mora negdje biti, a da moramo procese raditi kako bismo dobili sredstva iz Europske unije”, rekao je Matić.

Mikulić isto tako kaže kako će podržati prijedlog Sporazuma o suradnji. “Žao mi je da Zagreb do današnjeg dana nema plan gospodarenja otpadom. Za 20. studenog sazvana je tematska sjednica na temu otpada na kojoj ćemo svi zajedno o tome progovoriti”, kazao je.

“Dobili smo garanciju da će iz redova zastupnika sudjelovati u svim fazama predstavnici zastupnici gradske skupštini, dobili smo garanciju da ćemo svaki mjesec dobiti izvješće o fazama kako napreduje projekt. Grad Zagreb od 100 posto otpada u ovom trenu koji se proizvodi, u odnosu na Zagrebačku županiju proizvodi 79 posto. Logično je da bude na području Zagreba”, zaključio je Mikulić.

“Plan gospodarenja otpadom koji je vlada usvojila od 2017. do 2022. godine se ne definira da će biti zajednički centar za zagrebačku županiju i Grad Zagreb. To se definiralo u posebnoj odluci o implementaciji koja je predmet rasprave i koja se osporava je li u skladu s nacionalnim planom za gospodarenje otpadom”, kazao je Tomašević.

Lex šerif

Tomašević kaže kako bi Lex šerif bio zadnji čavao u lijesu demokracije, a i drugi skupštinari nisu oduševljeni ‘šerifom’.

“Ljudi u Hrvatskoj najmanje izlaze na lokalne izbore jer imaju osjećaju da ne odlučuju. Ako Lex šerif prođe zastupnici će se pretvoriti u dizače ruku. Postoji izreka: ‘Selo gori, a baba se češlja’. Gradonačelnik bi time mogao donjeti proračun kakav hoće i o tome ne bi odgovarao nikome četiri godine, eventualno našim sugrađanima nakon četiri godine, a to znamo kako izgleda”, komentirala je Anka Mrak Taritaš.

 


Komentari