Zastrašujući prizori na zagrebačkoj gori: Nakon premještanja karantene oko Tomislavca ostala razbacana zaštitna oprema

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nakon što je zagrebačka karantena iz Tomislavovog doma prebačena u Hotel I, na Sljemenu je ostala razbacana zaštitna oprema, prenosi Dnevnik Nove TV.

Riječ je o zaštitnoj medicinskoj opremi, odnosno maske za lice i zelena zaštitna odijela. Iz Grada Zagreba tvrde kako je sve obavljeno po propisima.

“Obavještavamo vas kako je po uputi Sanitarne inspekcije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. A. Štampar, između ostalog, naloženo da se sav otpad iz apartmana u okviru objekata Hotel Tomislavov dom i TA Snježna kraljica na Sljemenu odnosi u za to namijenjen i osiguran prostor, do odvoza od strane ovlaštene tvrtke. Odlaganje potencijalno infektivnog otpada osigurano je sukladno Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom.

Nadalje, Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica Vladimir Nazor pokrenula je postupak javne nabave za odvoz i zbrinjavanje otpada, te je po provedenom postupku izabrana tvrtka REMONDIS Medison d.o.o., koja obavlja djelatnost oporabe otpada temeljem dozvola Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Sisačko-moslavačke županije.

Predmetna tvrtka osigurala je kontejner od 1100 litara u koji se odlagao otpad iz apartmana za izolaciju, do dana 30. ožujka kad je izvršen odvoz infektivnog otpada od strane tvrtke REMONDIS Medison d.o.o. Zadnji odvoz bio je 17. travnja, te je tad odvezen i kontejner s obzirom da je u međuvremenu donesen nalog o demobilizaciji objekta Tomislavov dom.

Evidentno je kako je sa strane Zagrebačkog holdinga d.o.o. – Podružnice Vladimir Nazor obavljeno sve u skladu s odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Pravilnika o gospodarenju medicinskim otpadom, NN 50/15, odnosno prema važećoj regulativi o gospodarenju otpadom u RH, a za što postoji odgovarajuća dokumentacija.”

Podsjetimo, Grad Zagreb preselio je karantenu iz Tomislavova doma na Sljemenu u hotel na periferiji grada 14. travnja. Kada se počelo govoriti o mjestima za karantenu, objašnjenje izbora hotela Tomislavov dom na Sljemenu bilo je da je to najpogodnija lokacija, zbog udaljenosti, a spominjalo se i kako je za pripremu potrošena i određena količina novca.

No, niti mjesec dana kasnije karantena je prebačena u Hotel I, koji se nalazi na rubu grada, ali u naseljenom području. Opravdanje za odabir tog hotela bilo je ponajviše dobra prometna povezanost.


Komentari