Zastrašujući prizori: Devastacija Medvedice ne prestaje, uhićen i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma

Zeleni odred-forum/Facebook

Devastacija šuma predstavlja problem već dugi niz godina, na što upozoravaju razne udruge i organizacije, a situacija se, čini se, ne popravlja.

Zeleni odred-forum/Facebook

Podsjećamo, aktivisti i simpatizeri Zelenog odreda, još u siječnju prošle godine organizirali su prosvjed protiv nekontrolirane sječe, pljačke i uništavanja hrvatskih šuma, a svoje su stajalište potkrijepili odlaskom na brojne šumske lokacije diljem Hrvatske, gdje su snimili i fotografirali posječene i opustošene šume. Te nemile prizore potom su javnosti prezentirali i na Facebook stranici, tijekom prosvjeda simbolično nazvanog Skrivena kamera zelenog odreda. Usprkos tome što ova ekipa nastoji upozoriti na nemile i zastrašujuće događaje koji se odvijaju u hrvatskim šumama, to među odgovornima nema pretjeranog odjeka jer svakodnevno snimaju nove lokacije koje su opustošene, a na kojima je do jučer rasla gusta šuma.

 

”Svjedočili smo devastaciji koju Hrvatske šume ne mogu više negirati.
Na Zrinskoj gori smo snimili lokaciju na kojoj se priprema teren za odlagalište nuklearnog otpada, a pojedini dijelovi nekad prekrasne, guste šume podsjećaju na pustinju. Na Žumberku se sječe također bez reda i struke. Prizori podsjećaju na Apokalipsu, a područja koja su pod strogom zaštitom EU opustošena su strojem financiranim iz fonda EU!!”,napisali su kasnije aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na svojoj Facebook stranici. Plodom nije urodio prosvjed ispred sjedišta Hrvatskih šuma, ali oni na tome nisu stali već su DORH-u podnijeli 13.kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma, zbog sumnje u počinjenje velike pljačke, odnosno devastacije, a zatim i rasprodaje hrvatskih šuma. Kako navode u Zelenom odredu, sječa se više nego što raste, a prekomjerna sječa šuma jedna je od pet točaka njihove kaznene prijave. Zeleni je odred u svojim istragama došao i do zastrašujućih podazaka koji ukazuju na organiziranu kriminalnu skupinu koja organizirano vuče milijarde na račun hrvatskih šuma,
”Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija je u proteklih 9 mjeseci skupio dovoljno dokaza i materijala pretvorenih u 400 stranica prijave koja je proslijeđena na DORH i Uskok, Pučkom pravobranitelju te institucijama EU.

Zeleni odred-forum/Facebook
Zeleni odred-forum/Facebook

Osim toga, policija je danas upala u Hrvatske šume, a uhićen predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić te bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac!

Policija je rano jutros uhitila predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti.

Kako se neslužbeno doznaje, sumnja se da je počinio zloporabu položaja i ovlasti, piše Dnevnik.hr

Ipak, neki nagađaju da bi predmet istrage mogla biti ilegalna sječa šuma.

“U šoku sam. Ne znam ništa o tome jer mi još uvijek radimo od kuće. Nikoga nisam uspjela dobiti telefonom pa ću otići u ured i vidjeti što se događa. Ako je tako, tijekom dana ćemo poslati službeno priopćenje”, kazala je za RTL.hr glasnogovornica Ana Juričić Musa koja je prvu informaciju doznala od novinara.

Jakupčić je inače, po podacima iz imovinske kartice, rekorder po plaći u državnim tvrtkama – mjesečno prima čak 29.297,80 kuna. U imovinskoj kartici, također, jasno stoji da je član HDZ-a.

Navodno se očekuje još uhićenja tijekom dana.

”Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem”, rekao je Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak.

Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, uhićena je danas u sklopu veće akcije tijela progona u Hrvatskim šumama, neslužbeno doznaje Dalmatinski portal.

U pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.


Komentari