ZAŠTO SU DRŽAVI VAŽNIJI UTJERIVAČI DUGOVA OD NJEZINIH GRAĐANA? Benčić i Grbin: ‘Tražimo hitnu zaštitu’

Predsjednica saborskog kluba Sandra Benčić (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Nakon najnovijeg curenja više od sto tisuća osobnih podataka iz agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix, među kojima su i podaci maloljetnika, saborski zastupnici Sandra Benčić i Peđa Grbin pozvali su na zakonsko reguliranje rada tih agencija.

“Država je ostavila građane potpuno nezaštićenima prema utjerivačima dugova, nije stvorila bazični okvir za zaštitu podataka građana, a riječ je o imenima i prezimenima, OIB-ovima, adresama i brojevima telefona”, izjavila je Benčić (Možemo!) u Saboru i najavila prikupljanje potpisa bi se zakonski prijedlog pogurao na dnevni red rasprave.

Dok se ne stvori regulatorni okvir, Benčić apelira na guvernera HNB-a Borisa Vujčića da odmah stavi moratorij na prodaju potrošačkih dugova koji se nalaze u kreditnim institucijama. Od Hrvatske udruge banaka traži da se očituje o solidarnoj odgovornosti banaka,  koje su dugove prodale agencijama u kojima su dužnici manje zaštićeni.

“Ne samo da ne postoji zakon koji bi regulirao agencije već te agencije ne poštuju ni zakone o čuvanju osobnih podataka građana”, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

Upozorio je da netko te podatke može zloupotrijebiti, odnosno može u nečije ime sklopiti ugovor, primjerice s telekom operaterom. Agencije uz to, osim podacima maloljetnika koji su nasljednici dugova roditelja, raspolažu i podacima potencijalnih dužnika, što je protivno pravilima o zaštiti osobnih podataka.

Benčić i Grbin naglašavaju da je Hrvatska dužna zaštiti građane od utjerivača dugova sukladno EU direktivi.

“Želim čuti od Vlade zašto su im važniji utjerivači dugova od njenih građana pa tu direktivu ne želi implementirati u Hrvatsku, a rok je do kraja ove godine”, rekao je Grbin.


Komentari