ZAŠTO JE ZAGREB MEĐU NAJZAGAĐENIJIM GRADOVIMA? U jednom kvartu najviše prekoračenja, iznenadilo i profesoricu s PMF-a

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na neslavnom osmom mjestu najzagađenijih gradova svijeta prošlog se tjedna našao Zagreb, a sve je u emisiji HRT-a Studio 4 prokomentirala profesorica Zvjezdana Bencetić Klaić sa zagrebačkog PMF-a.

Prvo je istaknula kako treba uzeti u obzir da je popis radila švicarska tvrtka koja se bavi uređajima za pročišćavanje zraka koja je, govori, koristila različita mjerna mjesta. Koristila je naime dva državna, ali i jedno ovoj stručnjakinji nepoznato, “Tabaco Travno”. “Nemamo informacija ni tko ni što ni kojim uređajem se mjeri. Baš pratim zadnjih dana, tamo se očitavaju najveće vrijednosti lebdećih čestica. Kad imate dva manja broja i treći veliki te zbrojite i podijelite s tri, dobijete prilično veliki prosjek”, govori pa poziva građane da prate državne podatke.

Zaključuje kako Hrvatska po podacima u zadnje dvije godine spada u donju polovinu te kako nije najgora. Upitana kako bi ocijenila kvalitetu zraka u Zagrebu i Slavonskom Brodu ističe kako bi se za to trebala napraviti ozbiljna analiza kroz dulje vrijeme.

“Dio podataka se može naći na državnoj mreži. Od tri zagrebačke postaje jedna je na Miramarskoj, jedna u Mandlovoj, one su predviđene da prate onečišćenje gdje je veći promet, a treća je u Dugavama u Sarajevskoj ulici. U tri godine od 2018. do 2020. najviše prekoračenja ima postaja u Dugavama, što me iznenadilo jer je ona u području koje je prigradsko, nije u centru Zagreba gdje je gust promet”, rekla je pa dodala kako bi trebalo analizirati i koliko Jakuševac utječe na taj dio grada.

Govoreći o lebdećim česticama te njihovoj štetnosti rekla je kako je važno vrijeme izloženosti. “Može biti manje opasno pet minuta na visokoj koncentraciji nego sedam godina na umjerenoj. Također, koliko su štetne ovisi o zdravstvenom stanju osobe, kao i dobi. Osjetljiviji su djeca i stariji. Lebdeće čestice koje su veće od 10 mikrometara nisu opasne jer ih čovjek iskiše, iskašlje, proguta. Čestice od 2,5 do 10 mikrometara, one se zadržavaju u gornjim dišnim putovima, u bronhijama, a manje od 2,5 mikrometra prodiru duboko u pluća i mogu ući i u krvotok preko alveola. Što su sitnije, to su opasnije”, zaključila je.

Komentari