ZAŠTO JE NEBO CRVENO? Nesvakidašnji prizor oduševio Zagrepčane, ali može biti i znak za uzbunu!

21.10.2021., Zagreb - Raskosno jutro u Dubravi kao uvod u promjenu vremena.

Crveno nebo iznad Zagreba u srijedu i četvrtak ujutro očaralo je stanovnike grada. Mnogi su pohrlili fotografirati nesvakidašnji prizor, no nažalost, iako je nebo u Zagrebu bilo prekrasno, isto se nije moglo reći i za zrak.

Zagreb je u srijedu bio deveti najzagađeniji grad na svijetu po kvaliteti zraka. Iako je već u četvrtak situacija bila bolja, te se poboljšanje najavljuje i za nadolazeće dane, zagrebački zrak je u srijedu imao ocjenu 109, što ga čini nezdravim za osjetljive skupine. Prvi najzagađeniji grad na svijetu bio je Lima, prijestolnica Perua, a od gradova iz susjednih država, Sarajevo je bilo na šestom mjestu. Redovita mjerenja kvalitete zraka, kojima su i dobiveni ovi rezultati, sproveo je švicarski portal IQAir.

Uzrok ove visoke zagađenosti su mikroskopske lebdeće čestice PM 2.5, koje nastaju zbog ispušnih plinova i loženja krutih goriva. 38.9 mikrograma po kubičnom metru, koliko je izmjereno u Zagrebu skoro je pa četiri puta veća doza od preporučene količine koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Nažalost, crveno nebo, koliko god bilo lijepo i očaravajuće, može biti i vrlo loš prizor – vizualno upozorenje na zagađeni zrak.

Foto: Čitatelj

Češće u zagađenim gradovima

Kako izvještava UCAR, Sveučilišna tvrtka za atmosferska istraživanja iz Colorada, crveno nebo se pokazuje u zagađenim gradovima.

“Intenzivni crveni zalasci Sunca često se događaju kada su u blizini šumski požari ili vulkanske erupcije. Najteže zagađeni gradovi na svijetu češće imaju narančaste i crvene zalaske Sunca, koji su rezultat obilja aerosoli ljudskog podrijetla. Iako pogled može biti spektakularan, također je i indikacija povećane zagađenosti zraka”, piše web stranica UCAR-a.

Foto: Čitateljica

S druge strane, meteorološka stranica, Mett Office, dio britanske Vlade, objašnjava kako crvene i narančaste boje sunčevih zalazaka i izlazaka nisu razlog za brigu.

“Sunce je vrlo nisko na nebu tijekom zalaska i zalaska što znači da Sunčeva svjetlost koju vidimo putuje kroz puno gušću količinu atmosfere. S obzirom da atmosfera snažnije raspršuje plavu svjetlost, ona se rasprši i odbija u raznim smjerovima  prije nego dođe do nas. Stoga imamo više žutog i crvenog svjetla koje možemo tada vidjeti”, objašnjava MettOffice stranica.

Očekivano je da zimi poraste onečišćenje zraka

Je li na kraju crveno nebo i deveto mjesto Zagreba na ljestvici deset najzagađenijih gradova na svijetu povezano ili čista slučajnost, pitali smo domaće stručnjake.

“Posljednjih dana zabilježena je povećana koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 u Zagrebu, najvjerojatnije kao posljedica produkata koji nastaju pri sagorijevanju krutih goriva (grijanje na drva) u kombinaciji sa, za kvalitetu zraka nepovoljnim atmosferskim uvjetima, odnosno stabilnom atmosferom. Ovakve  situacije i povećane koncentracije lebdećih čestica nisu neuobičajene za hladni dio godine i sezonu grijanja. Pri takvim danima i nebo može biti crvenije i intenzivnijih ružičastih boja, početkom i krajem dana, osobito ako je prošarano i oblacima, a riječ je o refleksiji i refrakciji sunčevih zraka na česticama u atmosferi”, poručili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ) također su komentirali crveno nebo kao i jučerašnje plasiranje Zagreba na ljestvici zagađenosti. Povišene koncentracije letećih čestica očekivane su tijekom zime, zbog magle, ispušnih plinova kao i zbog početka grijanja.

“Zrak je bio vrlo loš jučer tijekom magle, međutim, kada se magla raščistila, zrak je ponovno bio dobar za udisanje”, rekli su iz NZJZ-a Andrija Štampar. Sve u svemu, zimi je zrak zagađeniji, što daje i zanimljivu boju nebu. Ipak, dok uživate u pogledu, a izbjegavate gustu maglu, nema previše razloga za paniku.

Foto: Čitateljica

Komentari