ZAŠTITNI ZNAK MEDVEDNICE: Sljemenski toranj otvara se za turiste!

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Tvrtka-kćer Odašiljača i veza (OiV) OIV Towers Com potpisala je ugovor kojim u zakup daje poslovni prostor dijela tornja na Sljemenu na 15 godina, što znači da se ponovo otvara mogućnost da će se u tom prostoru možda obavljati turistička djelatnost, a građanima i turistima pristup tornju s atraktivnim pogledom, izvijestili su u petak iz OiV-a.

Napominju da zbog pravila u ugovoru trenutno ne mogu navesti tko je zakupac, koliko će iznositi zakupnina niti kada će prostor biti otvoren, no otkrili su da su zakupca našli putem javnog natječaja. Kažu i da su dugo težili upravo tomu da prostoru vrate komercijalnu ulogu.

Podsjetili su da je sljemenski toranj jedan od simbola Zagreba, zaštitni znak Medvednice i najviša točka iznad glavnoga hrvatskog grada. S njegovog se vidikovca pruža panoramski pogled na cijeli grad i Hrvatsko zagorje sve do slovenskih Alpi, zbog čega je atraktivan za publiku.

Toranj Sljeme kao prava atrakcija

Toranj Sljeme izgrađen je 1976. godine, a uz osnovnu funkciju odašiljanja televizijskih i radijskih signala, kraće vrijeme tijekom 1980-ih je bio otvoren i za javnost.

Kako je razvoj tehnologije donio i smanjenja volumena potrebne tehnološke opreme i same potrebe za prostorom, objekt je od siječnja 2020. automatiziran, a pojedini dijelovi tornja su prenamijenjeni i pokrenut je projekt obnove tijekom koje se radilo na energetskoj i obnovi armirano-betonske konstrukcije. Time su zadovoljeni preduvjeti za mogućnost monetizacije neiskorištenog dijela prostora koji više nisu potrebni OIV-u za obavljanje osnovne djelatnosti, zbog čega su i osnovali tvrtku-kćer OIV Towers Com d.o.o.

“Budući da je OiV pravna osoba od posebnog državnog interesa, čija je osnovna djelatnost prijenos i odašiljanje radijskih i televizijskih program, ideja je bila odvajanje neosnovne djelatnosti u posebno trgovačko društvo za veću poslovnu samostalnost”, poručio je predsjednik uprave OiV-a Mate Botica.

O ponuditelju odnosno zakupcu iznose samo da je u opisu buduće djelatnosti u tornju naveo više atraktivnih sadržaja zanimljivih širokom krugu posjetitelja.

“Uz Sljeme, OiV je i vlasnik poznatih atraktivnih lokacija na Psunju, Učki, Biokovu, Labinštici i Ličkoj Plješivici, uz koje se nalaze objekti koji mogu služiti u ugostiteljsko-turističke svrhe te s tim u vezi planiramo proširiti ponudu svima zainteresiranim”, zaključno je najavio direktor OIV Towers Com-a Gordan Kapović.


Komentari