Zarazu prenijeli komarci: Opasan virus na području Dugava, starija žena završila na aparatima

Tomislav Miletic/PIXSELL

Prvi ovogodišnji slučaj groznice Zapadnog Nila zabilježen je u Zagrebu i to na području Dugava.

U Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević zaprimljena je 80-godišnja žena s vrlo visokom temperaturom, koja je još na bolničkom liječenju. Ova zaraza prvi put se u Hrvatskoj pojavila 2012. godine, a ovo je 31. zabilježeni slučaj.

“Pacijentica je bolje, imala je meningitis (upala mozga) u sklopu bolesti, i sada je klinički stabilna. Također, bila je na aparatu za umjetno disanje. Bistre je svijesti”, rekao je pomoćnik ravnateljice zarazne bolnice dr. Ivan Puljiz za Jutarnji list. 

Ovo je bolest koja se ne prenosi s čovjeka na čovjeka te nema mjesta panici, smatraju liječnici. Ono što je bitno naglasiti je da osobe treće životne dobi spadaju u ugroženu skupinu.

Period inkubacije bolesti traje od dva do 14 dana, a simptomi su povišena temperaturu, umor i slabost, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osip, povećani limfni čvorovi. Kod vrlo malog postotka zaraženih ljudi, a najčešće su to starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i trudnica razvija se bolest koja zahvaća središnji živčani sustav sa simptomima meningoencefalitisa koji zahtijeva bolničko liječenje.

Komentari