ZARAZA DIVLJA, PRITISAK RASTE Ovo je krizni anti-covid plan za zagrebačke bolnice

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska se nalazi na vrhuncu četvrtog vala pandemije koronavirusa. Podsjetimo, u srijedu je zabilježen 4.571 pozitivan PCR test što je ujedno jedan od najgorih dana od početaka borbe s nevidljivim virusom. Kako bi se pripremili za nadolazeće dane i veći broj hospitaliziranih osoba, u srijedu se sastala ekspertna skupina Ministarstva zdravstva.

Prema podacima resornog ministarstva, intenzivni kreveti popunjeni su 64,8 posto, respiratori 16,3 posto, a popunjenost ležajeva za covid-pacijente je 54,1 posto. Svakako treba naglasiti i da su neke bolnice gotovo popunjene, a u nekima ima još mjesta, ovisno o epidemiološkoj slici.

Tako je u KB Dubrava popunjeno 98.89 posto covid kreveta i 19.39 posto respiratora. Isto tako, na Zaraznoj je popunjeno 83.61% covid kreveta, a na respiratoru je 30.77% pacijenata.

Kako bi se izbjegle gužve, na sastanku se govorilo o mogućim novim punktovima za testiranje. Povodom toga, danas su se oglasili iz KBC-a Sestre milosrdnice i najavili da će se na testiranje moći doći isključivo s uputnicom. Pacijenti se za testiranje mogu naručiti putem putem obiteljskog liječnika ili putem centralnog naručivanja na e-mail adresu: [email protected].

Kako doznaje Jutarnji, u planu je i otvaranje drive-in testiranja na Velesajmu. Ekspertna skupina razgovarala je i o bolničkim kapacitetima. U planu je povećanje kapaciteta u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice i u KB-u Dubrava.

Kako bi u svakom trenutku bilo poznato stanje popunjenosti kapaciteta, zagrebačka Hitna pomoć organizirat će dispečere koji će pokrivati 24 sata i nadzirati smještajne kapacitete, kad je riječ o Objedinjenom hitnom medicinskom prijemu (OHBP) i kad je riječ o hospitaliziranima. Bolnice će biti dužne prijaviti podatke u 8, 14 i 24 sata.

Covid-pozitivne pacijente uskoro će početi primati KB Merkur i KB Sveti Duh.

Osim povećanja izolacijskih kapaciteta u svim bolnicama koje već primaju covid-pozitivne pacijente, i KB Merkur te KB Sveti Duh također će otvoriti svoja vrata za pacijente zaražene koronavirusom.


Komentari