Zapuštena: Zgrada u samom centru grada utočište narkomana i izvor zaraze

Sven Darrer/Facebook/I to je Zagreb

Treba napomenuti da je zgrada pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Oronula zgrada bivše tvornice rublja DTR u Krajiškoj 20 već godinama je okupljalište beskućnika i narkomana, a u njezinoj neposrednoj blizini nalaze se dječji vrtić i osnovna škola.

Zgrada je prvotno bila u vlasništvu Grada Zagreba,  2006. godine je Grad vlasništvo predao državi, a u zamjenu je dobio kompleks bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87. Već nakon dvije godine država je zgradu dodijelila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na korištenje, zatim 2010. Ministarstvu pravosuđa, a 2012. godine Ministarstvu zaštite okoliša.

Od 2013. godine bivša zgrada DTR – a opet je u vlasništvu države jer je nijedno ministarstvo nije koristilo.  zgradu je preuzela 2015. godine te su tada najavili rekonstrukciju, sanaciju i prenamjenu zgrade čije je novo ruho trebalo zablistati u 2016. godini.

Treba napomenuti da je zgrada pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture zbog čega se ne smije mijenjati izvorni izgled uličnog pročelja.

Sven Darrer/Facebook/I to je Zagreb
Sven Darrer/Facebook/I to je Zagreb

Unatoč svim idejama i projektima, oronula zgrada još uvijek je utočište beskućnika i narkomana, a “krase” ju nakupine smeća i prljavštine. Stanari iz obližnjih zgrada ovo mjesto zaobilaze u širokom luku, a 2013. godine u njoj je tragično izgubio život jedan mladi student čije tijelo je pronađeno u šahtu.

Sama zgrada već dugo je na glasu zgrade opasne po život, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da se ovo leglo zaraze o kojem nitko ne brine nalazi u samom centru grada, nadomak svakodnevne cirkulacije građana.

Što će biti s ornulom bivšom tvornicom upitali smo i njezinog trenutnog vlasnika,  Agenciju za civilno zrakoplovstvo, a njihov odgovor objavit ćemo po primitku.


Komentari