Zaprimljene liste: Ovo je deset kandidata koji će se boriti za čelno mjesto Zagreba

Lokalni izbori održat će se u nedjelju, 21. svibnja.

Tijekom cijelog četvrtka 4. svibnja pristizali su u Gradsku upravu kandidati za gradonačelnika noseći potpise građana za svoju kandidaturu kao i liste za Gradsku skupštinu.

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba zaprimilo je 10 kandidatura za gradonačelnika Zagreba te 21 listu za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Za kandidaturu za gradonačelnika kandidati su morali skupiti najmanje 5000 potpisa potpore od Zagrepčana. Potpisi su poslani na provjeru Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) koja će provjeravati ime i prezime osobe koja je potpisala potporu, adresu i OIB.

Povjerenstvo je od svih kandidata zaprimilo i podatke o otvorenom računu kako bi se moglo kontrolirati financiranje kampanje.

Izborno povjerenstvo zaprimalo je liste kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba i za Gradsku skupštinu u četvrtak do ponoći.

Zaprimili su 10 kandidatura za gradonačelnike Zagreba:

  • Sandra Švaljek
  • Marko Sladoljev
  • Anka Mrak-Taritaš
  • Milan Bandić
  • Drago Prgomet
  • Tomislav Tomašević
  • Dean Golubić
  • Bruna Esih
  • Ivan Lovrinović
  • Ivan Valek

Svaki kandidat ima dva zamjenika gradonačelnika.

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba liste kandidata za gradonačelnika Zagreba, njihova dva zamjenika i liste kandidata za Gradsku skupštinu mora objaviti u roku od 48 sati, a one će, prema najavi, biti objavljene u subotu, 6. svibnja. Na svakoj od tih lista istaknut je 51 kandidat i oni će također kroz sustav APIS-a biti provjereni da bi se utvrdilo ime i prezime i broj OIB-a

S danom objave lista kandidata počinje izborna kampanja za lokalne izbore i traje do dan prije održavanja izbora. Tada nastupa izborna šutnja, a lokalni izbori održat će se u nedjelju, 21. svibnja.

Bruna Esih

Bruna Esih za svoju je kandidaturu prikupila oko 6700 potpisa građana. Posljednja je u Gradsko izborno povjerenstvo kutije s potpisima i listom, a njezinoj su pratnji bili kandidati za zamjenike – teatrologinja Ana Lederer i stopostotni ratni vojni invalid prve skupine Marko Radoš, ali i njezin saborski kolega general Željko Glasnović koji je, navodno, i na njenoj listi za Skupštinu, i to, kako je sam tražio, na posljednjem – 51. mjestu, piše Dalje.com.

Listu za Gradsku skupštinu nije željela previše komentirati. Kroz nekoliko dana, rekla je, javnost će biti upoznata sa svim imenima s nje, a bit će puno pozitivnih iznenađenja.

milan bandić 4242331

Milan Bandić

Rekorder po broju potpisa zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić. Prikupio je 67 tisuća potpisa Zagrepčana za svoju kandidaturu.

Prva tri mjesta na Bandićevoj listi zauzeli su on i njegove dvije buduće-potencijalne zamjenice, Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Jurković Majić. Od zvučnijih imena među prvih dvadeset Bandićevih ljudi s liste vrijedi istaknuti filmaša i dobitnika dva Oscara Branka Lustiga, nekadašnjeg muftiju Ševka Omerbašića, Ljerku Mintas Hodak, Gordanu Rusak i violončelisticu Anu Rucner. Bandićev novi koalicijski partner, nekadašnji HSS-ovaca, a sada čelnik Zelene liste Nenad Matić, zauzeo je 9. mjesto na listi za zagrebački parlament.

Gradonačelnik je i ove izbore poštivao žensku kvotu pa je na njegovoj listi 26 žena i 25 muškaraca.

Kao pet prioriteta zemlje i grada istaknuo je demografiju, znanost i obrazovanje, zapošljavanje, poduzetništvo i obrtništvo, socijalnu pravednost i solidarnost te otvorenost i sigurnost grada.

anka mrak taritaš 1111

Anka Mrak Taritaš

Listu su predali i članovi koalicije okupljene oko HNS-a, pod vodstvom kandidatkinje te stranke za gradonačelnicu Anke Mrak Taritaš. Za njenu kandidaturu prikupljeno je 6500 potpisa Zagrepčana.

Anka Mrak Taritaš nositeljica je i liste za Gradsku skupštinu. Na drugom mjestu je  aktualni tajnik SDP-a Zvane Brumnić. Treće mjesto SDP-ovci su prepustili kolegama iz HSS-a, a na četvrtom je HNS-ovka Sanja Konig. Peto mjesto pripalo je SDP-ovcu Rajku Ostojiću, a šesto stranačkoj mu kolegici Ljubici Hrgović.

Među prvih dvadeset, od SDP-ovaca su se tu još našli i Draženko Pandek, Vesna Nađ, Saša Molan, Tihomir Barišić, Tamara Čubretović, Matej Mišić, Radenko Tomić, Božica Uroić i Darko Liović. Od HNS-ovaca tu je zastupnik Tomislav Stojak, kojemu je pripalo sedmo mjesto na listi s kojim će sigurno ući i u novi saziv gradskog parlamenta, a tu su i Stanko Kordić, Stanko Borić te glasnogovornik kampanje Anke Mrak Taritaš Ismar Avdagić, piše Dalje.com. Među prvih dvadeset na popis je i HSU-ova Davorka Vukadin Samardžić.

Aktivnom SDP-ovom zastupniku Dominiku Etlingeru dodijeljeno je 23. mjesto.

Anku Mrak Taritaš na lokalnim izborima podržava koalicija SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Naprijed Hrvatska i Stranka umirovljenika.

drago prgomet222

Drago Prgomet

HDZ-ovci su za kandidaturu Drage Prgometa prikupili oko 14 tisuća potpisa građana Zagreba.

Mariju Županu HDZ je dodijelio 27. mjesto na svojoj listi koje ga je, kao i Etlingera, izbacilo iz utrke za izravan ulazak u Skupštinu.

Najavio je “pozitivnu kampanju”, s puno novih lica i projekata. Uvjeren je da će HDZ biti najjača stranka u Gradskoj skupštini te imati svog gradonačelnika.

sandra švaljek 11111

Sandra Švaljek

Prva je, u podne, potpise i listu za Skupštinu predala nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek. Prikupila je 8 000 potpisa, a od nje su više prikupili samo Bandić i Prgomet.

Ona sama nositeljica je skupštinske liste, a odmah nakon nje dvojica njenih potencijalnih zamjenika – Vladimir Ferdelji i Tihomir Milovac.

Četvri na listi je čelnik HSLS-a i nekadašnji predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Slijedi ga umirovljeni general Jozo Miličević. Šesti i sedmi na listi Sandre Švaljek su HSLS-ovci Darko Klasić i Miroslav Polovanec. Osma je Božica Ravlić, a deveta kolegica joj iz Ekonomskog instituta Marijana Sumpor.

Jedanaesti na listi za Skupštinu nekadašnji načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila.

Sandra Švaljek, iako nezavisna kandidatkinja, na lokalne izbore u Zagrebu izlazi uz snažnu podršku HSLS-a te još dvije stranke – Hrvatske konzervativne stranke i Zelene stranke.

Na listi 51. mjesto zauzeo je Alen Ostojića.

Potpise predali i Tomašević i Lovrinović

Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i ZA GRAD predali su kandidacijske liste za zagrebačku Gradsku skupštinu. Predstavili su se kao platforma progresivnih političkih stranaka koje se “nisu kompromitirale suradnjom s Bandićem, ali i s SDP-om, HDZ-om, HNS-om i HSLS-om”. Sa svojim kandidatom za gradonačelnika Tomislavom Tomaševićem p


redali su Izbornom povjerenstvu nešto manje od 6500 potpisa.

Ivan Lovrinović, kandidat za gradonačelnika stranaka Promijenimo Hrvatsku i Živi zid, predao je blizu 7 tisuća potpis


Komentari