‘Zaprimljen je s uobičajenim simptomima’, ravnatelj Klaićeve o smrti dječaka (11)

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je noćas u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević preminuo dječak od posljedica covid infekcije, smrt najmlađe žrtve epidemije komentirali su prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike te ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić.

Za DNEVNIK.hr Roić je rekao da je dječak u bolnicu zaprimljen 21. siječnja u popodnevnim satima. Nekoliko dana imao je povišenu temperaturu, a žalio se na glavobolju i bolove u trbuhu. Bolnički nalazi su ukazali na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije pa čak i znakove sepse pa je dječak prebačen u jedinicu intenzivnog liječenja.

Hitno su ga operirali, no došlo je do komplikacije.

”Prije uvođenja u anesteziju došlo je do zastoja rada srca. Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog COVID-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja. Dijete je dogovorom premještenom u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo”, kazao je Roić.

Ranvatelj dječje bolnice je objasnio i da je dječak u bolnicu zaprimljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece.

”To svakodnevno viđamo, ali laboratorijske pretrage su ukazale na puno teži problem. Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije”, pojasnio je i dodao da kod dječaka nisu zabilježe nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica.

S druge strane, Tešović tvrdi da je razvio multisistemni inflamatorni sindrom i, nažalost, preminuo.

“Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti“, rekao je prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike, piše Večernji.


Komentari