Zaprešićani SPAŠAVAJU ŽIVOTE

Ana Rukavina

Na akciji upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održanoj u srijedu, 11. studenoga u Zaprešiću, upisao se 61 potencijalni darivatelj.

Na akciji održanoj u Zaprešiću, 11. studenoga, hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, dobio 61 novog potencijalnog darivatelja. Ova akcija upisa u Registar održana je na inicijativu volonterki Zaklade Ana Rukavina, Snježane Čagalj i Renate Knez.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Kako bi lijek stigao do oboljele osobe, potrebno je učiniti prvi korak i upisati se u Registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći pri izlječenju.

Tijekom gotovo devet uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 49.932 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz hrvatskog je Registra izdano ukupno 56 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 56 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo šansu za život.

Komentari