Zaposlenici u predškolskom odgoju, kulturi i medijima prosvjedovali protiv rada do 67 godina

Tomislav Miletic/PIXSELL

Oko 400 zaposlenika u predškolskom odgoju, kulturi i medijima prosvjedovali su u četvrtak na zagrebačkom Trgu sv. Marka protiv podizanja dobi za umirovljenje iznad 65 godina starosti, a prosvjed “Za dostojanstveni rad i starost – ne radu do 67” organizirao je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Glasna prosvjedna povorka ‘oboružana’ zviždaljkama, državnim i zastavama sindikata te transparentima i balonima krenula je od Radničkog doma te stigla do Markova trga. Na transparentima je, uz glavnu poruku prosvjeda, pisalo i “Ne želim na posao ići u peleni i bez zuba”, “Rad po mjeri čovjeka – za bolje uvjete rada odgojitelja”, “I odgojitelji žele uživati u svojim unucima”, “Poštujte naše znanje – odgojitelji prvi učitelji”.

U povorci je koordinatorica sindikalnog organiziranja i učlanjivanja Đurđica Kahlina preko megafona isticala sindikalne zahtjeve – “Stop radu gdje se ne poštuju hrvatski zakoni, stop mobbingu na radu, stop raku na radu, stop radu na crno, stop radu na određeno vrijeme do kraja radnog vijeka”.

Kahlina: Dosta nam je prevrtljivih političara i zločestih šefova

Iznijela je i zahtjeve prosvjednika za kvalitetniji život hrvatskog radnika i ostanak ljudi u Hrvatskoj, pravo na pravednu plaću, rad u zdravom okruženju, pravo i na privatni život jer radnik nije roba. Poručila je i kako im je dosta “prevrtljivih političara, loših poslodavaca, zločestih šefova i bahatih ravnatelja”.

Pred crkvom sv. Marka prosvjednici su Vladi i Saboru poručili da traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti te da su protiv bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice. Protive se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina jer odgojitelji u njih, upozoravaju, idu samo kad zaista više ne mogu raditi.

Traže ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihova učinka na zdravlje, kao i da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgojitelje i da se državni pedagoški standard napokon počne primjenjivati u svim segmentima, u cijelosti i bez odlaganja. Traže i izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.

Novosel: Nećemo raditi do groba

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je predstavnicima zakonodavne vlasti i izvršne vlasti da podizanje dobi za umirovljenje neće proći u Hrvatskoj”. “Nećemo raditi, ma što god netko mislio, do groba nego do godina kada još uvijek možemo uživati u našoj starosti”, istaknuo je.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić poručila je ministru rada i mirovinskoga sustava Marku Paviću da na dobrobit hrvatskih građana odustane od “suludih ideja produljenja radnog vijeka, a ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da ne zaboravi na odgojitelje jer su oni prvi učitelji, od njih sve kreće.

Premijera Andreja Plenkovića pozvala je da pojača mehanizme nadzora i kontrole nad gradovima i općinama, njihovim osnivačima, jer oni provode svoje zakone. “Zbog njihovih zakona naše zdravlje je narušeno, a Vi ste dužni osigurati da to više ne bude”, istaknula je Žilić.

(Hina)


Komentari