ZAPOČEO TJEDAN SESTRINSTVA: U Vinogradskoj će građanima mjeriti tlak i šećer

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Tjedan sestrinstva i primaljstva obilježit će se od 5. do 12. svibnja u zagrebačkom KBC-u “Sestre milosrdnice”, a ovogodišnja je poruka da je sestrinstvo najvrjedniji dio zdravstvenog sustava Hrvatske.

U sklopu Tjedna sestrinstva obilježava se i Međunarodni dan primaljstva 5. svibnja i Međunarodni dan sestrinstva 12. svibnja. Iz KBC-a Sestre milosrdnice poručuju da žele podsjetiti na ključnu ulogu koju medicinske sestre i primalje imaju u održavanju zdravlja ljudi.

Foto: Wikimedia Commons

U okviru Tjedna sestrinstva i primaljstva održava se Međunarodni dan primaljstva, 5. svibnja i Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, a iz KBC-a “Sestre milosrdnice” poručili su da na taj način širu javnost žele podsjetiti na ključnu ulogu koju imaju medicinske sestre i primalje u održavanju zdravlja ljudi.

Svim zainteresiranim pacijentima i posjetiteljima ‘Vinogradske’ medicinske sestre i primalje će mjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a javnozdravstvena akcija održavat će svaki dan u Tjednu sestrinstva i primaljstva od 9 do 12 sati ispred bolnice.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Po podacima statističkog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2018. godini u Hrvatskoj je bilo 380 medicinskih sestara visokog stupnja stručnog obrazovanja, 7248 prvostupnica sestrinstva te 23.523 sestara sa srednjom stručnom spremom. Također, krajem iste godine u Hrvatskoj je bilo 1771 primalja, no sada je taj broj nešto manji.

Međunarodni dan primaljstva, 5. svibnja, prilika je za podsjećanje da je primaljstvo jedna od najstarijih medicinskih struka. Prva primaljska škola na našim prostorima počela je s radom u Zadru davne 1821., a prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. stoljeća.

Komentari